Читај ми!

Двадесет пет година затвора за насиље у Собрању

Суд у Северној Македонији донео је пресуде на укупно 25 година затвора за четворицу некадашњих високих функционера због учествовања у изазивању насиља у Собрању 27. априла 2017. године.

За дело угрожавање уставног поретка и безбедности, осуђени су ранији председник Собрања Трајко Вељаноски, који је добио шест и по година затвора, бивши министри Миле Јанакијески и Спиро Ристовски којима су изречене казне од шест година и три месеца затвора, док је некадашњи директор Управе за безбедност и контраобавештавање службе (УБK) Владимир Атанасовски осуђен на шест година затвора, преносе македонски медији.

Инцидент се догодио током постизборних политичких немира у априлу 2017. године када је око сто демонстраната, од којих су неки били маскирани, упало у зграду Парламента у главном граду Скопљу, како би спречили избор новог председника Собрања.

У нападу на Парламент повређено је на десетине новинара и посланика, укључујући тадашњег опозиционог лидера Зорана Заева, шефа социјалдемократа и актуелног македонског премијера.

У вези са овим случајем, недоступан суду је остао некадашњи премијер и лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, који је, како је наведено током суђења, позвао грађане преко медија да изађу на улицу.

Груевски је у бекству – у Будимпешти, где је добио политички азил.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво