Читај ми!

Европол открио превару у Хрватској – коњско месо продавали као телетину

У Хрватску је ушло коњско месо с декларацијом телетине, известио је о томе Европол који је пола године радио на истрази трговине лажним прехрамбеним производима.

Коњско месо се у продавницама и на интернету продавало као телетина, открио је Европол, агенција ЕУ која европским државама помаже у борби против међународних злочина и тероризма.

"Ми редовито мијењамо еуропске законе, побољшавамо их и пооштравамо их, како бисмо спријечили кривотворење хране. Нажалост, увијек има оних маштовитих појединаца који се снађу. Нађу неке рупе у закону", објашњава еврозаступница Биљана Борзан.

У акцији названој "OPSON X", која се од децембра 2020. па све до краја јуна ове године спроводила у Хрватској и још 72 земље света, заплењено је готово 16.000 тона робе. Нездраве, покварене или илегално прерађиване хране и пића.

Осим меса у Хрватској је највише "лажњака" пронађено међу алкохолним пићима – предњаче вино и вотка.

Вредност илегалне хране и пића заплењених у тој акцији је 54 милиона евра, а издато је више од шестсто налога за хапшење.

Царинска управа Хрватске учествовала је у акцији. Она је спроводила појачани надзор и контролу над возилима, комбијима, теретним возилима и аутобусима, и спроводила појачани надзор особа и возила која прелазе преко државне границе. Наводе да нису утврђене неправилности.

"Ми смо законе пооштрили и казне су сада толико високе да би требале одвратити свакога тко покуша варати с храном. Пооштрили смо инспекцијски надзор како бисмо варање с храном свели на што мању мјеру", објаснила је Борзанова.

Осим Царинске управе, о неисправној роби нису имали информације ни Ветеринарска инспекција, Министарство пољопривреде, Агенција за храну и Државни инспекторат. Колико је коњетине завршило на хрватским полицама као телетина, није познато. 

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи