Читај ми!

Комеморација жртвама усташких злочина у Банском Грабовцу; Пуповац: Негирање геноцида озбиљан проблем

Српско народно вијеће (СНВ) организовало је комеморацију у знак сећања на трагичну судбину 1.285 српских жртава које су страдале 25. и 26. јула 1941. као жртве усташке НДХ. Током комеморације, код спомен-костурнице у Банском Грабовцу покрај Петриње, председник СДСС-а и СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да је у Хрватској немали број оних који негирају геноцид почињен у Другом светском рату, да је то озбиљан проблем, али да су се окупили не да би износили оптужбе, него да би допринели обнављању вредности антифашизма и сећању на све оне који су били жртве фашизма.

Милорад Пуповац је изјавио да је значајан број људи у Хрватској који негирају злочин геноцида почињен током Другог светског рата према Србима, Холокауста и геноцида почињеног према Ромима.

"То је за нашу земљу озбиљан проблем. Број тих људи није мален, институција које доприносе томе, нажалост, такође, није мален. Ми смо се данас овдје окупили не да бисмо износили оптужбе, него да бисмо допринјели обнављању вриједности антифашизма и сјећању на све оне који су били жртве фашизма, био он домаћи или страни, као што је у нашем случају било и једно и друго, у Хрватској, БиХ, Србији", рекао је Пуповац.

То је, каже, посао, који их ту чека.

"Чека нас да од 22. као дана антифашизма и дана покретања првог партизанскога одреда, дођемо до точке у којој ће сви људи који су дали допринос антифашистичкој борби, градњи антифашистичких вриједности и стварању антифашистичке Европе укључујући Југославију и данашњу Хрватску имати своје заслужено мјесто у јавној свјести, уџбеницима и јавном сјећању", казао је Пуповац.

Коментаришући одлуку високог представника за БиХ Валентина Инцка да искористи тзв. бонска овлашћења и наметне допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине којима се забрањује и кажњава негирање геноцида, Пуповац наводи да није упознат са одредбама тог закона, али да је изазвао различите реакције и да би то требало да буде цивилизацијска вредност које би се сви требало држати.

"Без обзира да ли је ријеч о моралној или законској норми. Требало би се ње држати свугдје, а посебно ми на простору бивше Југославије", истиче Пуповац.

Напомиње да ако је тај закон смишљен генерално за све ратне злочине "и све геноциде који су почињени на простору БиХ и простору бивше Југославије, а то значи и Хрватске", онда нико не треба бити узнемирен.

"А ако је створен тенденциозно да би се само односило на одговорност за једну врсту злочина, онда то сигурно може изазвати подјеле и додатне неспоразуме, којих је у БиХ ионако много", нагласио је Пуповац.

Тесле има довољно и за Србе и Хрвате, Америку и свет  

Каже да не би коментарисао поруке у вези са Николом Теслом које долазе и из Србије и из Хрватске.

"Делови тога нису достојни коментара, а још су мање достојни Николе Тесле. Никола Тесла није делио Хрвате и Србе, а још их мање свађао. Никола Тесла је један од оних симбола, премда није био политичар, који је допринео изградњи слободе хрватског и српског народа у Аустроугарској. И нека остане то што је био, а довољно је велик да га има и за Србе и за Хрвате, и за Американце и за цијели свијет. Такав је Тесла, такви су још неки други, значајни за Србе и Хрвате, као што је Иво Андрић. Њега се не да подијелити као што је подијељено нешто друго. Њега и Теслу не треба дијелити, као што су понекад подијељене територије", казао је Пуповац.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво