Читај ми!

Додик: Истина коју треба бранити законима и силом није истина

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да нема те одлуке ни ауторитета који ће променити истину о рату, али и о политичкој стварности у БиХ, па ту, како наглашава, ништа не може ни последња одлука међународног "мешетара" Валентина Инцка. Додик је званично покренуо и први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, али и којом се "изражава недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид", преноси РТРС.

"Застрашивање Срба због истине завршиће дебаклом оних који мисле да се један народ, који је као мало који страдао за слободу, на овакав начин може утамничити или застрашити", поручио је Додик за Срну, преноси РТРС.

Нагласио је да је Инцко то добро знао, па такву одлуку није донео на пример пре 12 година, када је дошао, већ је то урадио одлазећи из БиХ, без икакве одговорности за догађаје који ће уследити, јер је узео милионе евра у тој земљи не показавши ни зрно одговорности.

"Истина коју треба бранити законима и силом није истина, јер ако је нешто очигледно и ако је нешто стварно, не треба му никаква одбрана, па је јасно какву Инцко истину брани и ко му због тога аплаудира", рекао је Додик.

Истиче да је 26 година прошло од грађанског рата и за 26 година није се успело са наметањем колективне кривице нити је лаж постала истина, тако ни Инцкова последња пакост неће имати више успеха.

"Чак и да запуше уста свим Србима, како да ућуткају међународне ауторитете попут Гидеона Грајфа, судије попут Матимба Нијамбе, која је изузела мишљење у судском процесу генералу Ратку Младићу, и бројне друге светске ауторитете", констатовао је Додик.

Указао је да Република Српска нема никакву обавезу да конструктивно приђе новонасталој ситуацији, јер ништа није учинила да до ове ситуације дође и поручио да они који су запалили ватру мисле како ће угасити пожар.

Петиција о неприхватању наметнутог Инцковог закона

Саветник за унутрашњу политику српског члана Председништва БиХ Радован Ковачевић рекао је да Милорад Додик позива све грађане Републике Српске који то желе да својим потписом на ту петицију одбију да се српском народу и свим грађанима Српске забрањује право на слободу мишљења, као и да што масовнијим потписивањем те петиције одбију "политичке манипулације једног дијела Запада који желе да једино српски народ у Европи буде окарактерисан као геноцидан".

Нагласио је да се не сме заборавити да је Инцко тај срамни чин наметања таквог закона урадио баш на дан када је после сарајевског атентата Аустрија, из које долази Инцко, упутила ултиматум Краљевини Србији.

"Ми из Српске то не смијемо заборавити и ми из Српске из принципа не смијемо на ово пристати", рекао је Ковачевић.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднео оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво