Читај ми!

ЕУ: Порицање геноцида противно ЕУ вредностима

ЕУ је примила к знању доношење закона у БиХ против порицања геноцида, који је наметнуо високи представник Валентин Инцко, уз констатцију да "ревизионизам и порицање геноцида противрече најосновнијим европским вредностима".

"Помирење је један од кључних приоритета из Мишљења ЕК које БиХ мора да испуни како би напредовала на свом путу ка ЕУ. У том погледу ЕУ је од почетка била јасна у својим очкивањима, што је недавно речено и у заједничкој изјави шефа диплоамтије ЕУ Жосепа Бореља и комесара за проширење Оливера Вархејија поводом 26. годишњице обележавања геноцида у Сребренци", наводи се у изјави портапрола ЕУ.

У изјави се додаје да ЕУ очекује од лидера у БиХ да делују "суверено" и да "предузму конкретне кораке у циљу промоције окружења погодног за помирење и превзилажење наслеђа рата.

У Бриселу и овом приликом понављају своју недвосмислену подршку територијалном интегритету и суверенитету БиХ, док се политички лидери позивају да се уздрже од употребе запаљиве реторике, подела и корака који би могли да подрију европску перспективу земље.

Високи представник Инцко данас је наметнуо одлуку која се односи на допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине, а којима се забрањује и кажњава негирање геноцида.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво