Читај ми!

Високи представник остаје у БиХ – СБ УН одбацио нацрт резолуције Русије и Кине

Савет безбедности Уједињених нација одбацио је Нацрт резолуције Русије и Кине о укидању Канцеларије високог представника у Босни и Херцеговини.

За Нацрт резолуције о укидању Канцеларије високог представника у БиХ гласали су само предлагачи Кина и Русија, пренеле су бањалучке Независне новине.

Нико није био против, а 13 представника земаља чланица Савета безбедности било је уздржано.

Након гласања, Русија и Кина су изразиле жаљење што резолуција није усвојена јер сматрају да је новоизабрани високи представник Кристијан Шмит нелегалан без потврде Савета безбедности.

Представник САД је рекао да су све чланице Управног одбора Савета за спровођење мира прихватиле агенду 5+2 за затварање ОХР-а, укључујући и Русију.

У кратком нацрту резолуције, у који је увид имала агенција АП, наводи се да овлашћења која су дата високом представнику на конференцији за спровођење Дејтонског споразума 1997. године више нису потребна због напретка које су постигле стране у БиХ.

Лист подсећа да су амбасадори земаља чланица Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ 27. маја именовали Кристијана Шмита за новог високог представника, а да се Русија није сагласила са том одлуком.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво