Читај ми!

Mинистарство спољних послова Црне Горе: Резолуција о Сребреници није против Срба и Србије

Резолуција о Сребреници коју је усвојила Скупштина Црне Горе није и не може ни у ком случају бити усмерена ни против једног народа и једне државе, а понајмање против српског народа и Републике Србије, саопштило је Министарство спољних послова Црне Горе.

Реагујући на, како су навели, "нападе државног врха Србије и тамошњих таблоида на Владу Црне Горе, премијера и председника црногорског парламента", из Министарства спољних послова поручују да не постоје геноцидни народи, већ само појединци, што је, како објашњавају, јасно и експлицитно речено у тексту документа, преноси РТЦГ.

"Јасније и прецизније него што је то учинио било ко, па и Скупштина Републике Србије прије једанаест година. Дакле, одговорност за геноцид, као што и прописује међународно право и као што се констатује у одлуци Трибунала у Хагу, може сносити и за њега одговарати искључиво појединац.

Све остало што слушамо и читамо ових дана само је неразумљиви и чудним мотивима инспирисани покушај политичког и медијског спиновања текста Резолуције, усмјерен, понављамо, директно ка владајућим структурама Црне Горе", саопштено је из црногорског министарства.

Брине, кажу, чињеница да је председник Скупштине Србије Ивица Дачић, позвао свештено лице у Црној Гори "да се 'позабави' предсједником Владе независне и суверене, сусједне државе, која, при томе, и уставно и суштински успостављена и дефинисана као секуларна држава свих њених грађана".

"Овакав неприхватљив и несхватљив иступ, не само што је супротан свим обрасцима одговорног државничког понашања, већ је, у трећој деценији 21. вијека, запањујуће анахрон, јер се њиме доводи у питање концепт модерне, секуларне и демократске државе и исто таквог друштва.

Несхватљиво је да један овакав став долази од предсједника парламента државе, која је кандидат за чланство у ЕУ и може се само претпоставити шта о овоме мисле наши партнери из ЕУ, савезници и пријатељи.

Да и не помињемо да то што би се овакве и сличне поруке могле тумачити и као позив на рушење државног поретка у земљи, иако искрено вјерујемо да то није била намјера господина Дачића.

О недопустивости таквог понашања, најбоље илуструје хипотетичка ситуација и неприкладност у ком би Црна Гора позвала неког владику СПЦ да се 'позабави' предсједником Народне скупштине Републике Србије", наводе из Министарства спољних послова Црне Горе.

Непримерено је, сматрају, али и крајње погрешно, да се "црногорски грађани, српског националног предзнака, изнова третирају као припадници и 'брига' Републике Србије".

"Црна Гора је држава свих њених грађана, без изузетка, ма како се они национално и вјерски осјећали и које год политичке и вриједносне свјетоназоре дијелили.

Они су лојални грађани наше државе, Црне Горе, стога бригу о њима, као и о свим нашим грађанима, воде црногорске институције.

Институције које су ту за њих и због њих. Нити једна држава не може дозволити да се одрекне једног јединог човјека, а не 30 одсто својих грађана", поручују из министарства.

За разлику од "србијанског министра полиције Александра Вулина, који пријети забранама уласка, Црна Гора нуди грађење мостова међу нама".

"Умјесто неспоразума, као и много пута до сада, од 4. децембра – позивамо на дијалог. Зарад прошлости, али и будућности наших покољења, ми пружамо руку пријатељства. Кроз историју, нико тако снажно није стајао уз Србију, као Црна Гора, плаћајући чак и најскупљу цијену.

Понављамо, Србија и српски народ су за Црну Гору и њене грађане, као и за њену актуелну власт и Владу, више од пријатеља, те да поготово због тога ово не смије бити манир међудржавне комуникације и свеукупних односа", наводе из Минстарства спољних послова Црне Горе.

Стога су, напомињу, више пута, а и наставиће, додају, у том смеру, позивали на мир и стабилност.

"Свјесни смо да не можемо промијенити прошлост, која је свакако тешка и болна, али можемо учити из ње, тако што ћемо се са највећим пијететом и дубоким поштовањем односити према жртвама ратова на простору бивше Југославије, ма које националности и вјере оне биле", истакли су из ресора министра спољних послова Ђорђа Радуловића.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се