Читај ми!

Веритас: Идентификовани посмртни остаци још две жртве "Олује"

Идентификација посмртних остатака две жртве српске националности, које су страдале у акцији хрватске војске и полиције "Олуја" 1995. године на подручју Хрватске обављена је у Загребу, саопштио је Документационо-информативни центар "Веритас".

У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, у присуству чланова породица, идентификовани су Гуша Дмитра Божо (83) из Земуника Горњег, општина Задар, и Видаковић Ђуре Мирослав (62) из Словинаца, општина Сисак, наводи "Веритас".

Додаје је се да је информација о идентификацији објављена у саопштењу Комисије за нестала лица Владе Србије, као и Министарства хрватских бранитеља, али да се у тим саопштењима не наводе имена идентификованих жртава. 

У последњих двадесет година из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући и ексхумације у организацији самих породица, ексхумирани су посмртни остаци хиљаду шестсто тридесет троје Срба са подручја Хрватске и бивше РСК, укључујући и оне који су ратовали на њиховој страни (1.522 у РХ, 91 у БиХ и 20 у Р. Србији), наводи "Веритас".

Од тога је идентификован 1.251 страдали, док посмртни остаци 382 особе чекају на идентификацију (сви са подручја РХ). 

Тренутно се на "Веритасовом" списку несталих налази још 1.647 особа српске националности које су нестале у периоду 1991. до 1995. на подручју Хрватске и бивше РСК, међу којима је 1.189 цивила, од чега 456 жена.

"Веритас" тренутно располаже подацима за више десетина познатих места укопа са 163 посмртна остатка на подручју Хрватске, покопаних углавном под ознаком "непознат", који и 26 година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију, додаје се у саопштењу.

Комисија за нестала лица Владе Србије саопштила је јуче да су посмртни остаци ексхумирани на гробљу у Шашу и Книну, а идентификовани су методом анализе ДНК и њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица. Навела је да јој је омогућен мониторинг због чега је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије.

"Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих", навела је Комисија.

Према подацима Комисије кроз овај процес, у периоду 2001. до 2019. године, из регистрованих, масовних гробница и појединачних гробних места ексхумирани су посмртни остаци преко 1.400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Хрватске, а посмртни остаци преко 980 идентификованих жртава су предати породицама ради сахране.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво