Читај ми!

Грчка поново у блокади – радници на улицама због новог закона о раду

Радници су опет изашли на улице Атине јер сматрају да ће нови закон о раду омогућити послодавцима да "на мала врата" уведу дуже радно време. Јавни и поморски саобраћај су блокирани.

Уочи гласања о новом закону о раду, грчки радници ступили су у једнодневни генерални штрајк. Они се оштро противе овом закону, јер сматрају да ће донети дуже радно време и додатно угрозити права радника. 

Јавни и поморски саобраћај у Атини су блокирани – бродови су остали усидрени у лукама, а многе аутобуске, подземне и железничке услуге су обустављене. Радници из других сектора су, такође, обуставили рад, а очекује се да ће се придружити протестима у центру Атине. 

Влада у Атини, међутим, сматра да ће закон модернизовати застареле прописе из области рада, преноси агенција Ројтерс

Синдикати су нацрт закона описали као "монструозан", захтевајући његово повлачење јер ће, тврде, укинути давно успостављена радничка права и омогућити компанијама да "на мала врата" уведу дуже радно време.

Тврде да влада настоји да продужи радни дан са осам на 10 сати, те страхују да ће то омогућити послодавцима да приморају раднике да прихвате дуже радно време. 

Конзервативна влада премијера Киријакоса Мицотакиса, која је ступила на дужност 2019. године, навела је да ће се реформом модернизовати "застарели" закони који датирају из времена пре интернета, када је већина радника у исто, одређено време радила у канцеларијама и фабрикама. 

Ово је други генерални штрајк у последњих недељу дана, док су поруке са првог скупа, 10. јуна, биле - "Неће проћи", "Закон против рада мора бити бачен у смеће".  

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво