Читај ми!

Влада РС упозната са извештајем Независне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији

На посебној седници, Влада Репубике Српске упозната је са Извештајем Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992 до 1995. године. Председник комисије, коју је чинило десет међународних стручњака, израелски историчар професор Гидеон Грајф поручио је да је извештај усмерен ка помирењу и истини, као и да је Комисија радила потпуно независно.

Гидеон Грајф је рекао да су једини циљ била правда и истина засноване на чињеницама.

"Сто одсто смо били независни, слободни и нисмо трпели притиске ни од једне владе, ни од једне особе и радили смо најбоље што смо могли да бисмо дошли до истине засноване на чињеницама. Као што знате, историја није збирка легенди, већ наука и тако смо је и користили уз само чињенице пред нашим очима", навео је Грајф.

Председница РС Жељка Цвијановић изјавила је да су тај извештај имали пре 20 година вероватно би односи Срба и Бошњака би данас били далеко бољи, а "онда бисмо и ми сви заједно живели у држави која би била много срећнија у односу на ово стање у коме се сада налазимо у БиХ и околности у којима живимо".

"У овом извештају пуно је чињеница, неке говоре како су новинари плаћени да воде савремено ратовање опредељени и пре рата да се Срби квалификују као негативци писали извештаје у топлим канцеларијама у Лондону, негде у Вашингтону, био им је основни задатак да се прилагоде општој перцепцији и такозваној њиховој истини", казао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.