Читај ми!

Иљир Мета: Најцрњи дан у историји Албаније

Албански председник Иљир Мета, о чијој ће судбини на том месту одлучити Уставни суд, рекао је да не признаје одлуку парламента којом је смењен са функције због серије злоупотреба током недавних парламентарних избора.

"Разговараћемо о томе 25. јула следеће године", рекао је албански председник, одговарајући на питање да ли ће поштовати одлуку Уставног суда, који у наредне три месеца мора да се изјасни о одлуци парламента.

Мети 24. јула следеће године истиче мандат на челу Албаније.

Албански председник је састав и одлуке парламента назвао срамотним, рекавши да је гласање о његовој смени један од најмрачнијих дана у парламентарној историји Албаније.

Укупно 105 посланика албанског парламента подржало је у среду опозив председника Мете због серије злоупотреба током недавних парламентарних избора. Остаје да опозив потврди албански Уставни суд.

Суштински, премијер Еди Рама је после победе на парламентарним изборима одлучио да са политичке сцене склони председника државе, који је током кампање здушно подржавао опозиционе демократе.

У извештају који је усвојио парламент наводи се да је председник прекршио 17 чланова устава, док је Мета узвратио да не признаје одлуке "мафијашке" скупштине, као и да је покретање процеса опозива "својеврсна повреда устава".