Читај ми!

Срушио се бугарски "миг 29", остаци авиона на дубини од око 70 метара

Бугарски "миг 29" срушио се током вежбе изнад Црног мора, потврдио је бугарски министар одбране Георги Панајотов. Вежба "Шабла 2021", у којој учествују и ловци српске авијације, прекинута је. Остаци авиона се налазе на дубини од око 70 метара. Судбина пилота и даље непозната.

Заједничка вежба српског и бугарског ратног ваздухопловства "Шабла 2021" прекинута је пошто се бугарски "миг 29" ноћас из непознатих разлога срушио у Црно море.

Бугарски министар је, нешто касније, рекао да је лоцирана зона у коју се авион срушио и да очекује да ће ускоро бити пронађен. Панајотов је прецизирао да је реч о рејону који претражују ратни бродови и хеликоптери.

После неколико часова потраге, бугарска морнарица пронашла је крхотине и друге предмете за које ће даљом истрагом бити утврђено да ли потичу са "мига 29".

Још није позната судбина пилота, мајора Валентина Терзијева, али је премијер Стефан Јанев рекао да, с обзиром на струје и температуру мора, "шансе нису велике".

Такође, претпоставља се да су остаци авиона потонули на дубину од око 70 метара.

"Потрага ће бити настављена и у наредним данима", рекао је адмирал Емил Евтимов.

У акцију потраге за пилотом укључена су два хеликоптера, две корвете бугарске морнарице, миноловац и још два пловила.

Сва три српска "мига 29" која су полетела током вежбе безбедно су се вратила у базу Граф Игњатијево, саопштило је бугарско Министарство одбране.

Нешто касније, портал "Танго сикс" објавио је да су српски ловци летели дан пре удеса бугарског "мига 29".

Авион је са радарских екрана нестао 45 минута после поноћи.