Читај ми!

Иљир Мета: Срамотан акт антиалбанског лобија

Албански председник Иљир Мета сврстао се на страну Саљија Берише у размени тешких речи са Сједињеним Америчким Државама, наводећи да је стављање бившег премијера на америчку црну листу "срамотан и одвратан чин антиалбанског лобија".

Иљир Мета, албански председник коме владајући социјалисти спремају смену, стао је на страну Саљија Берише после одлуке Стејт департмента да му због корупције, злоупотребе фондова и подривања демократије забрани улазак у САД.

"То је срамотан, нечастан и одвратан чин", написао је Мета, оптужујући "антиалбански лоби" да стоји иза овог потеза државног секретара САД, Ентонија Блинкена.

Саљи Бериша, један од најмоћнијих албанских политичара у последње три деценије, најавио је да ће пред француским судом тужити државног секретара Ентонија Блинкена за клевету, пошто му је забрањен улазак на територију САД.

Стејт департмент је навео да Беришина реторика показује да жели да заштити себе, чланове породице и политичке савезнике на штету независних истрага и борбе против корупције.

Осим Саљија Берише, овим актом, улазак у САД забрањен је његовој супрузи Љири Бериша, сину Шкељзену и ћерки Аргити Бериши Малтези.