Читај ми!

Положен камен темељац за изградњу хидроелектране "Бук Бијела"

Камен темељац за изградњу хидроелектране "Бук Бијела" код Фоче положили су премијери Србије и РС, Ана Брнабић и Радован Вишковић са ресорним министрима двеју влада, Зораном Михајловић и Петром Ђокићем.

Премијерка Ана Брнабић истакла је да се однос Србије према Републици Српској променио са Владом премијера Александра Вучића, са жељом да будемо присутнији, да имамо заједничке пројекте и визију – повезаних региона који имају бољу будућност, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

"Бук Бијела" је само један елемент у мозаику наших односа и пројекат који нам отвара многа друга врата. У питању је стратешки пројекат који нам даје енергију и храброст да снивамо и много веће снове, истакла је Брнабићева.

"Ово је нови почетак у односима Србије и Српске, али и целог региона. Да покажемо како се ради у интересу будућих генерација које ће користити ову хидроелектрану, који неће познавати границе за људе, капитал и пројекте, које ће остати овде да живе", рекла је Брнабићева.

Брнабићева је раније данас у Источном Сарајеву да Србија издваја 484 милиона евра за пројекте у Републици Српској

Јутрос је одржана заједничка седница влада Републике Српске и Србије.

Михајловић: Изградња ће трајати четири године

Министарка енергетике Зорана Михајловић је рекла да је планирано да хидроелектрана буде готова за четири године и да ово није једини пројекат који ће Србија и РС заједнички реализовати.

"Желимо да покажемо да је регионално повезивање добро због свих грађанки и грађана целог региона. Дрина је река која нас спаја и да нас никад више не раздваја. Ово је историјски дан, јер се деценијама говорило о 'Бук Бијелој'", истакла је Михајловићева.

"Дубоко верујем да ово неће бити једина хидроелектрана коју ћемо заједно радити. Инфраструктурно повезивање, било да је транспортно или енергетско, најважније је за наш будући развој. Нека нам је успешан данашњи дан и да за четири године ова хидроелектрана почне да производи киловате електричне енергије", поручила је Михајловићева.

Радован Вишковић, председник Владе Републике Српске, рекао је да овај пројекат доживљава као најзначајнији за Србију и РС.

"Чекали смо више од 60 година да почнемо реализацију и поносни смо што га радимо заједно са Србијом и што ћемо на понос грађана обе државе пројекат завршити за четири године. Ово је пројекат који значи живот, повезивање, опстанак и просперитет", нагласио је Вишковић.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства у Влади РС, рекао је овим пројектом Српска отвара ново поглавље живота, рада и сарадње са Србијом и компанијама из две државе, чиме ће се допринети економском расту и развоју обе земље.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво