Читај ми!

Локални избори у Хрватској – Томашевић и Шкоро у другом кругу у Загребу

Према прелиминарним резултатима јуче одржаних локалних избора у Хрватској, Томислав Томашевић из платформе леве оријентације "Можемо" води у трци за градоначелника Загреба, док у Вуковару највише гласова има досадашњи градоначелник Иван Пенава.

У Хрватској су јуче одржани локални избори, на којима је учествовало више од 38.000 кандидата за функције у представничким телима и извршној власти у 555 градова и општина.

Према ноћашњем извештају Државног изборног повјеренства (ДИП), Томашевић је освојио више од 45 одсто гласова. У Загребу се дуго водила битка за друго место – тек кад је било пребројано 99,83 одсто гласова било је сигурно да у други круг са Томашевићем иде кандидат десничарског Домовинског покрета Мирослав Шкоро, преноси портал Индекс.

Након 100 одсто пребројаних гласова, Шкоро је освојио 39.789 или 12,16 одсто, а кандидаткиња Странке рада и солидарности Јелена Павичић Вукичевић 36.309 или 11,10 одсто гласова.

У изборном штабу "Можемо, Загреб је наш!" и коалиционих партнера, уверљива победа Томислава Томашевића у првом кругу локалних избора за градоначелника Загреба и више од 40 одсто подршке бирача на изборима за градску скупштину дочекани су уз песме и плес.

Пенава освојио највише гласова у Вуковару 

У Вуковару бивши ХДЗ-ов кандидат Иван Пенава, који се кандидовао испред листе ИП-НЛ, ХKС, има велику предност над садашњим ХДЗ-овим кандидатом Николом Мажаром.

Пенави је припало 43,66 одсто гласова, а Мажару 24,94 одсто.

У Сплиту у други круг вероватно иду Ивица Пуљак, кандидат Центра за градоначелника, са освојених 27,3 одсто гласова, и Вице Михановић из ХДЗ-а с 22,33 одсто гласова.

Актуелни заменик градоначелника Марко Филиповић (СДП, ХСУ, ИДС, ХШ) води у Ријеци са освојених 30,16 одсто гласова, а иза њега је кандидат групе бирача Давор Штимац са освојених 16,03 одсто.

У Книну највише гласова за Ћаћића, Ања Шимпрага на трећем месту

У Kнину највише гласова – 38 одсто освојио је досадашњи заменик градоначелника Маријо Ћаћић кандидат групе грађана, а у други круг иде и Никола Блажевић кандидат ХДЗ-а.

На трећем месту – са освојених 13,68 одсто је Ања Шимпрага, саборска посланица СДСС-а. Она је први кандидат за челно место у граду испред српске заједнице још од Олује, што се тумачи као велики помак.  

Актуелни градоначелник Kнина и кандидат групе бирача за шибенско-книнског жупана Марко Јелић победник је првог круга избора, према првим незваничним резултатима ДИП-а.

Јелић је, након пребројаних резултата са свих 211 бирачких места, освојио 36,52 одсто, односно 16.557 гласова.

Актуални ХДЗ-ов жупан Горан Паук освојио је 36,10 одсто, односно 16.370 гласова.

У Осијеку је Иван Радић (ХДЗ) освојио 38,68 одсто гласова, а следи независни Берислав Млинаревић, уз подршку десничарских Домовинског покрета и Моста с 19,62 одсто.

Незванични резултати првог круга локалних избора показују да је шест жупана, изабрано у првом кругу, освојивши више од 50 одсто гласова бирача, док ће у осталим жупанијама одлука о жупану бити позната након другог круга за две недеље.

Грађани Хрватске бирали су општинска већа и начелнике у 428 општина, градска већа и градоначелнике у 127 градова и главном граду Загребу који има статус жупаније, и жупане и жупанијске скупштине у двадесет жупанија.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара