Читај ми!

Заев: Проблем са Бугарском је смешан

Бугарска је измислила овај смешан, непостојећи проблем, рекао је македонски премијер Зоран Заев у Атини, где је затражио помоћ Грчке како би Скопље што пре почело преговоре са Европском унијом.

Македонски премијер Зоран Заев је вишемесечно одлагање почетка преговора са Европском унијом због противљења Бугарске назвао "смешним и измишљеним проблемом", тражећи истовремено помоћ Атине како би се овај процес покренуо са мртве тачке.

"Пријатењи смо са свима. Бугарска је овај проблем измислила. ЧАк, сада не могу ни да вам објасним у чему је проблем, јер је смешан - непостојећи", рекао је Заев у Атини.

Почетак преговора Северне Македоније са ЕУ "заглавио" се поочетком године, пошто је Бугарска затражила да се претходно реше питања везанаа за идентитет Македонаца и неколицине националних јунака, попут Гоце Делчева.

Истовремено, известан број дипломата у ЕУ сматра да почетак преговора Северне Македоније и Албаније са Бриселом треба раздвојити, јер је тешко предвисети када ће Скопље и Софије решити отворена питања.

Шта жели Софија?

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".