Читај ми!

Курц: Не очекујем да ће ме било који суд осудити

Аустријски канцелар Себастијан Курц, који се налази под великим притиском, рекао је вечерас да не очекује кривичну пресуду у вези наводних лажних исказа пред истражним одбором због афере "Ибица".

Себастијан Курц је за јавни сервис ОРФ поводом истраге Тужилаштва за борбу против привредног криминала и корупције, а које га води као осумњиченог, рекао да је стално покушавао да одговори истинито на питања у истражном одбору.

Истакао је да се сада инсистира на свакој речи.

Објаснио је да је увек говорио да је Томас Шмит кандидат за место шефа Аустријског индустријског холдинга (ОеБАГ).

Наиме, истражне радње су везане и за наводне изјаве пред истражним одбором да није био укључен на било који начин у именовање Шмита.

"Чак и из СМС порука се види да моји предлози за чланове Надзорног одбора нису прихваћени. То је ултимативни доказ да нисам доносио одлуке", каже Курц.

Признао је да је био укључен у трансформацију ОеБИБ у ОеБАГ, али је додао да је одлука била на тадашњем министру финансија Хартвигу Легеру.

Курц је рекао да се у истражном одбору не воде "пријатни разговори", већ у њима опозиција свесно подгрева атмосферу како би издејствовала лажне исказе.

Указао је да је одговарао по најбољој савести и да није свесно дао било какав лажни исказ.

Са тим у вези нагласио је да не може замислити да ће га било који суд осудити.

На бројна питања да ли ће поднети оставку у случају кривичне пресуде Курц је објаснио да не размишља о томе јер је поднет само захтев за кривично гоњење.

Он сматра да иза тога стоји кампања чији је циљ да "Курц мора да оде".

Казао је да сигурно није све исправно радио, али засигурно није давао лажне исказе.

"Два пута сам изабран са мојим тимом и тако нешто нећу допустити", поручио је он.

Иначе, Курц је раније на конференцији за новинаре навео да га је контактирало Тужилаштво и саопштило да је против њега и његовог шефа кабинета покренута истрага.