Читај ми!

Заев: Македонски идентитет није предмет преговора

Европска комисија се залаже за истовремени почетак преговора Северне Македоније и Албаније, рекла је председница ЕК Урсула фон дер Лајен после састанка са македонским премијером Зораном Заевим. Без назнака промене политике Бугарске према интеграцијама Северне Македоније.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев у Бриселу покушава да реши недоумице везане за почетак преговора Скопља са ЕУ, условљен захтевом Бугарске да се реше питања везана за национални идентитет Македонаца и неколицине њихових историјских личности.

"Македонски идентитет, осим што је питање части, представља производ чињеница, традиције и нациоанлих обележја нашег народа... Стога, то неће бити предмет преговора", рекао је Заев Урсули фон дер Лајен.

Заев је у Брисел стигао после серије спекулација да би ЕУ могла да радвоји почетак преговора Северне Македоније и Албаније и почне преговоре са Тираном, а Скопље остави у "чекаоници" док не буду решени проблеми у односима са Бугарском.

Урсула фон дер Лајен је македонском премијеру рекла да се залаже за истовремено почетак преговора са Тираном и Скопљем.

Истовремено, бугарска министарка спољних послова Екатарина Захаријева није наговестила да би Софија могла променити политику према Скопљу, тражећи да "земље које желе чланство у ЕУ престану да финансирају кампање дезинформација усмерених против држава-чланица ЕУ", јавља бугарска агенција БТА.

Македонски званичници, укључујући Заева и министра спољних послова Бујара Османија били су прилично разочарани начином на који се развија ситуација везана за почетак преговора, наводећи да је Скопље већ испунило све предуслове.

Шта жели Софија?

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".