Читај ми!

Осумњичена 21 особа због говора мржње у Борову, у затвору тројица

Вуковарско општинско државно тужилаштво осумњичило је 21 особу за говор мржње због инцидента у Борову на Ускрс, а у истражном затвору завршила су тројица осумњичених, пренели су хрватски медији.

Осумњичени, међу којима је један малолетник, терете се да су јавно подстицали на насиље и мржњу 2. маја у Борову, пренела је Хина.

Државно тужилаштво их сумњичи да су, по ранијем договору и у циљу изазивања нетрпељивости према особама српске националности, током проласка улицама насеља у групи, након бацања експлозивних пиротехничких средстава, заједно у више наврата гласно викали и певали непримерене садржаје.

Након првог испитивања у тужилаштву, истражном судији Жупанијског суда у Вуковару поднет је предлог за одређивање истражног затвора против осморице осумњичених због постојања посебних околности које упућују на опасност да ће поновити кривично дело.

Истражни судија одредио је истражни затвор против тројице осумњичених, док је против петорице осумњичених одбио предлог и одредио им као мере опреза забрану посећивања подручја Општине Борово и обавезу редовног јављања надлежној полицијској станици.

Инцидент се догодио у Борову где већина становништва слави православни Ускрс, који се ове године поклопио са 30. годишњицом погибље припадника винковачке Специјалне јединице полиције у том месту, навела је Хина.

Група навијача узвикивала је притом узвике попут "Убиј Србина", што су осудиле политичке странке као и влада, председник Зоран Милановић и Српско народно вијеће.