Читај ми!

Хрватска влада и званичници осудили антисрпско скандирање у Борову

Хрватска влада саопштила је да најоштрије осуђује скандалозну провокацију и говор мржње скупине навијача у Борову Селу крај Вуковара. Председник Хрватске Зоран Милановић навео да је реч о "гнусном говору мржње". Изгред групе мушкараца у Борову који су улицама скандирали "убиј Србина" оштро осудио и потпредседник хрватске владе Борис Милошевић. Председник Српског народног већа у Хрватској, Милорад Пуповац навео на ванредној конференцији за медије да оно што се догодило у Борову је "говор који заправо одржава неку врсту ратнога стања".

Група од двадесетак младића јутрос је, на православни Ускрс, у пратњи полиције прошла Боровом скандирајући песме у којима има порука говора мржње и које позивају убиство Срба.

У саопштењу објављеном на сајту Владе Хрватске наводи се да "за то нема и не може бити оправдања, особито не на данашњи дан када се с пијететом присјећамо жртве 12 хрватских редарственика, мучки убијених прије 30 година у Борову Селу".

"У хрватском друштву нема мјеста за овакво дивљаштво и нетрпељивост према припадницима српске националне мањине, која усто данас слави Ускрс, или било које друге мањине. Томе ћемо се увијек најснажније супротставити и јасно осудити ширење мржње према свим нашим суграђанима. Хрватска полиција одмах је реагирала и проводи истраживање како би сви одговорни били примјерено санкционирани", стоји у саопштењу.

Милановић: Гнусан говор мржње

Председник Хрватске Зоран Милановић написао је на Фејсбуку да је група мушкараца у Борову "потицала на насиље користећи гнусан говор мржње против наших суграђана Срба".

Милановић наводи да је то срамота и за сваку осуду.

"Али видио сам да им је тамо, мирним ауто-мимоходом асистирала и полиција, полиција којом управљају скупа Пленковић и Пуповац. Што је тамо радила полиција, ако није превентивно штитила ред и закон? Још ће бити да сам ја крив што Пленковићева и Пуповчева полиција у Борову није радила свој посао данас. Као што га није радила када је с гробља у Борову требало макнути маузолеј непливачу Шошкочанину. Да, мени смета, као што би ми сметао споменик Максу Лубурићу. А некоме одговора да тај споменик буде тамо и провоцира. И да се ништа не чини", написао је Милановић.

Пуповац: Догађај није усамљен, нити делује спонтано

Председник Српског народног већа (СНВ) у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је данас како је инцидент у Борову говор који жели да одржи неку врсту ратног стања, односно, како нису битне навијачке групе, него они који са саборске говорнице и из државног врха својим изјавама дају мотив за оно што се јутрос догодило.

"Оно што се догодило јутрос у Борову је говор који заправо одржава неку врсту ратнога стања и који користи комеморативна места за одржавање ратног стања и шири поруке нетолеранције, мржње. Желим да искажем жаљење и разочарање што је тим младим људима подстрек дошао са саборске говорнице или од највиших представника државног врха, а у којима су се омаловажавали представници локалних власти, укључујући и ја", рекао је Пуповац на конференцији за новинаре, а пренела Хина.

Свако, казао је Пуповац, треба да пази да на таквим местима, која су болна, говори језиком сећања, а не језиком мржње.

"Није први пут, догађај није усамљен, нити делује спонтано након низа радњи које су се догађала у протекле две године. Реч је о нечему што се понавља. Сви који на било који начин својим говором на то подстичу, треба да буду свесни одговорности. Сви органи државе који су пропустили свих ових година да направе оно што је потребно, било да је то полиција, било да је правосуђе, требало би да се освесте и схвате да је коначно време да се након 30 година ратна страница затвори, а комеморативне акције наставе. Као што то чинимо ми из српске заједнице и српских институција", поручио је Пуповац.

Рекао је и како је "неко рекао да је реч о прекршају".

"То није истина. Реч је још једном о томе да се ствари не називају правим именом па се не предузимају нити радње које би томе одговарале", закључио је Пуповац.

Потпредседник хрватске Владе Борис Милошевић је у објави на Фејсбуку оштро осудио скандирање у Борову.

"Згрожен сам овим порукама и оштро их осуђујем! Коме је потребно сијање мржње? Пут мира неће зауставити", написао је Милошевић на Фејсбуку.

Подсетивши да православни верници данас славе Васкрс, који им честитају и пријатељи католици, Милошевић је навео да се тако "заједно гради земља поштујући једни друге како су то чинили наши стари".

"Када затреба узајамно се помажемо и одржавамо пламен друштвене солидарности који се свакодневно показује на Банији. Треба нам тај пламен да негдје покидане везе у заједници поново повежемо с погледом на заједничку будућност", навео је Милошевић.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво