Читај ми!

Годишњица пробоја Јасеновца у Хрватској - одвојене посете, "страна која претерује" и "лоши филмови из Београда"

Државни врх у Хрватској обележио је 76. годишњицу пробоја логораша из Јасеновца. Почаст жртвама усташког режима у одвојеним посетама одали су премијер Андреј Пленковић, председник Хрватске Зоран Милановић, председник Сабора Гордан Јандроковић и представници националних мањина и удружења антифашиста.

Први је венце испред споменика Богдана Богдановића "Камени цвет" положио председник хрватске владе Андреј Пленковић са својом делегацијом.

Пленковић је венац положио и на на спомен-плочу на ромском гробљу Уштица, уз посету Ромском меморијалном центру.

"Дошли смо да обележимо 76. годишњицу пробоја из усташког концентрационог логора Јасеновац и одати почаст свим жртвама режима НДХ-а против Жидова, Срба, Рома, антифашиста и демократа", рекао је Пленковић.

Истакао је да је то сигурно једно од најтрагичнијих раздобља хрватске историје и да је важно да младе генерације то схвате и не забораве злочине који су се догађали широм Европе током Другог светског рата.

"Не смемо дозволити да се овакви злочини икада понове", нагласио је Пленковић.

Милановић: Једна страна претерује, убијено 80.000 људи

Председник Хрватске Зоран Милановић одао је почаст жртвама полагањем цвећа и каменчића код споменика "Камени цвет", а уз њега су били и бивши председници Стјепан Месић и Иво Јосиповић, као бивша премијерка Јадранка Косор.

"Ово је усташки логор, али усташе су Хрвати, а како сам и сам Хрват и председник државе не могу рећи да ме се то не тиче. То је био логор за убијање", рекао је Милановић.

Милановић је рекао и да је "једна страна претеривала и то ради и даље", када говори да је у Јасеновцу убијено 700.000 људи.

"Долазио сам овде као гимназијац и схватио да то није могло бити баш тако, посебно зато што је већ тада почела излазити истина. Убијено је око 80.000 људи, што је јако пуно и убијени су примитивним методама", истакао је Милановић.

"Лоши филмови долазе из Београда"

Председник Хрватске Зоран Милановић је прокоментарисао и филм Предрага Гаге Антонијевића "Дара из Јасеновца".

"Гледамо сада и филмове који се раде, то су лоши филмови и долазе из Београда који ради добре филмове и имају пуно талената, али догађаје из Јасеновце, при чему мислим на филм Дара из Јасеновца, приказује потпуно супротно од онога што су аутори хтели рећи. Аутори су приказали функционисање логора као да је тамо убијено пар хиљада људи, а хтели су показати да је убијено 700.000. Никако на зелену грану с овим местом", рекао је Милановић.

Милановић је у Јасеновац доено ружу и каменчић, како је објаснио, као јеврејски обичај, из пијетета према жртвама.

Нагласио је и да му је жао што није дошло до заједничког обележавања.

Пуповац: Дан сећања и пијетета 

Жртвама је на челу делегације народа жртава почаст одао председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, а уз њега и председник Координације јеврејских општина у Хрватској Огњен Краус, представник Савеза Рома у Хрватској "Кали Сара" Вељко Кајтази и челник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин. 

"Ово је дан за сећање и дан пијетета. Жао ми је што стојим на месту на којем то није поштовано", кратко је рекао Милорад Пуповац, који потом није одговарао на питања новинара.

Челник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин истакао је да би волели да сваке године сви заједно буду у Јасеновцу, достојанствено и без расправа ко ће са ким и зашто бити.

"Жао ми је што ове године нисмо могли бити и издржати тих пола сата заједно", рекао је Хабулин.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво