Читај ми!

Додик: Миран разлаз БиХ релевантна и легална опција, убеђујем и Вучића

Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да опцију мирног разлаза БиХ треба схватити као једну од релевантних и легалних опција за разговоре у будућности истичући да та земља не може да опстане на начин на који сада функционише.

Додик је, одговарајући на питања новинара током посете "Институту Торлак" у Београду где му је председник Србије Александар Вучић уручио вакцине - донацију за Републику Српску, казао да идеја о мирном разлазу БиХ није нова и да постоји као одговор на немогућност да БиХ функционише.

"То многи признају и они којима се свиђа и којима се не свиђа, углавном сви су јединствени у чињеници да БиХ каква је сада не може и ако не може онда би било добро да се разговара о мирном разлазу", казао је Додик и додао да у Београд долази и како би убедио председника Вучића да прихвати један такав концепт без обзира што разуме концепт на који Вучић посматра регионалне односе.

Наводећи да је у његовој концепцији мирни разлаз, Додик истиче да се фаворизују они који су за рат и који би прихватили БиХ по концепту друга два члана Председништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, а то је, каже, унитарна Босна.

"Прихватили су да се бомбардовањем и интервенцијом НАТО-а отме Косово Србији, а помињати мирни разлаз, то је страшна ствар коју треба избећи на сваки начин и њихова концепција јесте да се спречи било какав разговор на ту тему и за њих постоји само концепт који иде за тим да се Босна унитаризује и да буде држава за Бошњаке, муслимане и да они воде главну реч", казао је Додик.

"Разумем став Србије" 

Српски члан Председништва БиХ подсећа да Србија као земља гарант Дејтонског споразума има своје међународне обавезе и каже да у том погледу апсолутно схвата и разуме став Србије, који много помаже, објективан је, реалан и прихватљив и требао би бити прихватљив за све.

"То је БиХ као целовита држава, али унутар ње разговор важних конституената као што су два ентитета и три народа. Међутим, то се урушава и зато Србија мора да каже нешто о томе и зато ће бити изложена потреби да о томе нешто каже", наводи Додик.

Други хоће да ућуткају Србију и да кажу да нема права да ишта друго ради осим да подржи амбиције да се направи Босна само за један народ, каже Додик и истиче да то неће ићи.

Истиче да ће упорно долазити код Вучића и каже да председник Србије у Србији најбоље разуме у детаље ситуацију у БиХ, као и да понекад разуме и зашто Вучић има толики опрез за укупну ситуацију у БиХ.

Наводи и да оне који се залажу за унитарну Босну интересује једино слаба Србија, као и да је то у њиховом деценијском концепту.

"Јер само слаба Србија њима може да омогући да своје политичке концепте развијају у БиХ. На нашу радост, а њихову жалост, Србија је све јача и моћнија и може се то посведочити на разним местима", каже Додик.

Наводећи да су они који заговарају унитарну Босну и мајоризацију Срба и Хрвата, Додик каже да су успели у великој мери да мајоризују Хрвате, али да са Србима то неће успети.

"Пре ћемо ми изаћи из БиХ, него што ће они успети да нам наметну такав концепт", закључује Додик.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи