Два члана из врха криминалне групе из Котора ухапшена у Португалији

Полиција Португалије је, у сарадњи са Управом полиције Црне Горе и Европолом, ухапсила два високорангирана члана организоване криминалне групе из Котора, саопштено је из Управе полиције Црне Горе. Kaко наводе Вијести, реч је о оцу и сину који су високопозиционирани чланови "кавачког клана", за којима је полиција годинама трагала.

У Редонду у Португалији ухапшени су И. Б. (56) и В. Б. (30) из Котора, саопштила је Управа полиције Црне Горе.

"И. Б. се потражује ради обезбјеђења његовог присуства кривичном поступку који се против њега у Црној Гори због сумње да је извршио кривично дјело стварање криминалне организације, док се В. Б. тражи такође ради обезбјеђења његовог присуства кривичном поступку због сумње да је извршо кривична дјела стварање криминалне организације, покушај изнуде у саизвршилаштву, тешко дјело против опште сигурности у стицају са кривичним дјелом недозвољено држање оружја и експлозивних материја", саопштено је из Управе полиције Црне Горе.

Додаје се да се И. Б. сумњичи да је од почетка новембра 2011. године па надаље, на подручју Kотора, Тивта и Будве створио криминалну организацију заједно са С. K. која је имала за циљ вршење више кривичних дела за која се по закону може изрећи казна затвора од четири године и тежа казна, у којој је за себе одредио да планира извршење кривичних дела у будућности, даје упутства и наредбе члановима криминалне организације у правцу извршења кривичног дела, да обезбеђује материјална средства за извршење кривичних дела и да сам врши кривична дела.

Истиче се да се В. Б. сумњичи да је као члан криминалне организације прихватио да примењује насиље и застрашује друга лица кроз вршење кривичних дела изнуде, да набавља, држи и складишти оружје, експлозивна средства, панцире за потребе чланова криминалне организације, те да одржава везу са одређеним члановима криминалне организације, ради преношења упутстава које му даје организатор.

"Он је тако у мају 2016. године покушао да изнуди новац у износу од преко 30.000 еура од лица K. Б., па је након неуспјелог плана, у јулу исте године починио кривично дјело тешко дјело против опште сигурности у стицању са кривичним дјелом недозвољено држање оружја и експлозивних материја, активиравши експлозивну направу коју су претходно поставили на возилима оштећеног K. Б.", истиче се у саопштењу.

Осумњичени су, наводи се, према оперативним подацима високорангирани чланови организоване криминалне групе из Kотора, а за њима су расписане међународне потернице од 2017. године, након чега су и отпочете активности циљаног трагања.

Том приликом, додаје се, прикупљен је значајан број сазнања о могућим локацијама, кретању и контактима, која су касније размењена путем међународне оперативне полицијске сарадње са партнерским службама више земаља и Европола.

Приликом претреса лица и објекта у Редонду, пронађена су фалсификована лична документа Бугарске и Хрватске са другим идентитетима, а која су користила ова међународно тражена лица, као и један пиштољ.

Kaко наводе Вијести, реч је о оцу и сину који су високопозиционирани чланови "кавачког клана", а за којима је полиција трагала годинама. 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво