Читај ми!

Тензије на релацији Софија-Москва, руске дипломате протеране из Бугарске

Министарство спољних послова у Софији дало је двојици руских дипломата 72 сата да напусте Бугарску, након истраге о наводној шпијунажи. Док амбасада Русије поручује да је потез Бугарске неоснован, шеф НАТО-а Јенс Столтенберг каже да НАТО потпуно подржава свог савезника.

Министарство је навело да је о тој својој одлуци обавестило руску амбасаду у Софији након обавештења из Тужилаштва да су двојица дипломата умешана у аферу шпијунирања у корист Русије, преноси Ројтерс.

Тужилаштво је због наводне шпијунаже процесуирало шест особа. 

Особе умешане у скандал наводно су амбасади Русије у Бугарској одавале поверљиве податке о Бугарској, НАТО и ЕУ.

Амбасада Русије: Неоснован потез 

Овим поводом огласила се амбасада Русије у Софији наводећи да је протеривање дипломата неосновано и да ће Москва задржати своје право да одговори на тај поступак.

"На жалост, присиљени смо да кажемо да овај неоправдани поступак бугарских власти неће допринети даљој изградњи конструктивног руско-бугарског дијалога", наводи се у саопштењу.

НАТО: Подржавамо нашег савезника 

Ситуацију помно прати и НАТО, поручио је генерални секретар Северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу.

"НАТО је увек веома усредсређен на заштиту поверљивих докумената и поверљивих података и ми у потпуности подржавамо рад нашег савезника Бугарске на сузбијању руских злоћудних активности на њеној територији", рекао је Столтенберг, пренела је БТА.

Навео је да ће се о односима НАТО-а и Русије разговарати сутра на састанку министара спољних послова.

Столтенберг је рекао да је последњих неколико година Русија предузимала "агресивне акције против земаља попут Украјине, мешала се у унутрашње политичке процесе Алијансе, покушавајући да поткопа поверење у демократске институције, а такође се мешала и у изборне процесе".

"Односи НАТО-а и Русије су већ неко време тешки због руског понашања", рекао је Столтенберг.

Истакао је да је, на крају, за све радње руске државе одговоран председник Путин.