Читај ми!

Затворена биралишта у Никшићу, броје се гласови

У Никшићу, другом по величини граду у Црној Гори, одржавају се локални избори. У 20 сати затворено је 138 бирачких места, право гласа имало је 58.833 бирача који су одлучивали о избору 41 посланика локалног парламента са шест листа. До 19 часова излазност је, према тврдњама ОИK Никшић, 80,5 одсто уписаних бирача.

Локални избори у Никшићу подједнако су важни и за власт и за опозицију: сматрају се пресудним за опстанак Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића на црногорској политичкој сцени, али и првим тестом за владајућу већину која је на парламентарним изборима 2020, после тридесет година, сменила ДПС са власти.

Претходне локалне изборе који су одржани 2017. године опозиција је бојкотовала, а учествовале су само две партије – ДПС и СД, које су у протекле четири године вршиле власт у Никшићу.

Тада су, од уписаних 58.486 бирача, гласала 26.322, односно 45 одсто.

Раде Перишић, председник Општинске изборне комисије, казао је Вијестима да је на данашњим изборима излазност до 19 часова 80,5 одсто, док је у августу прошле године излазност била 80,24 одсто.

Према његовим речима, није било инцидената, а прве прелиминарне резултате очекују око 24 часа.

Вијести наводе да се прве прелиминарне пројекције резултата очекују око 20.30 часова. 

Шест изборних листа 

На изборима учествује шест изборних листа, од којих су четири коалиције и две партије, наводе Вијести.

Под бројем један је коалиција "Европски тим за Никшић", коју чине ДПС, СД, Либерална партија и Патриотско-комитски савез, а предводи је Сања Дамјановић.

"Народни покрет – За васкрсење Никшића" Миодрага Даке Давидовића је под бројем два, а "СДП – Срцем за Никшић", чији је носилац Жељко Николић, под бројем три.

Коалиција "За будућност Никшића – Никшић одлучује", чији је носилац Марко Ковачевић, је под бројем четири. Ту коалицију чине ДФ, СНП, Покрет "За живот Никшића", Радничка партија, Уједињена Црна Гора, Југословенска комунистичка партија Црне Горе (ЈКПЦГ), Српска радикална странка, Покрет пензионера и инвалида рада и Социјалисти Црне Горе.

Коалиција Грађанског покрета УРА и нестраначких личности "Црно на бијело – Може Никшић", коју предводи проф. др Татјана Ђуришић Бечановић, пета је на збирном бирачком листићу.

Под бројем шест је листа коалиције "Мир је наша нација – Заокружи слободу", чији је носилац Момо Копривица, а коју чине Демократе, Демос, Покрет "Не дамо Никшић", Партија пензионера, инвалида и реституције и "Пленум 083".

На челу покрета "Не дамо Никшић" је саветница за економска питања црногорског премијера Здравка Кривокапића.

Свим грађанима који су уписани у бирачки списак, а налазе се на територији других црногорских општина, био је омогућен долазак на бирачко место, упркос забрани кретања из општине у општину.

Грађани су морали да приликом контроле припадницима Управе полиције, поред идентификационих докумената (лична карта или пасош), покажу и позив за гласање.

"У случају да га немају, као доказ могу понудити увид у бирачки списак са сајта biraci.me. Провјера се може обавити и позивом на број кол-центра 19820", саопштили су из МУП-а.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво