Читај ми!

Додик: Србија и Република Српска организују прву заједничку војну вежбу на Мањачи

Србија и Република Српска ће ове године организовати прву заједничку војну вежбу на Мањачи, најавио је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик после састнака са српским министром одбране Небојшом Стефановићем.

Милорад Додик је на конференцији за медије рекао да је са Небојшом Стефановићем разговарао о више тема.

"Чим се створе услови, а то зависи и од пандемије, Оружане снаге БиХ и Војска Србије ће одржати војну вежбу. Мислим да ће то бити прва војна вежба", рекао је Додик, пренела је РТРС.

Стефановић је истакао да Србија има интерес да инвестира у Републику Српску, као и да гради братски однос.

"План је да ова вежба буде одржана ове године на Мањачи и то је јако важно", рекао је Стефановић и подсетио да је требало да буде одржана још прошле године.

Додик је рекао и да су активностима високог представника од Републике Српске "отете 83 надлежности" и додао да Република Српска те надложности жели да врати.

"Република Српска нуди концепт БиХ предвиђен Дејтонским споразумом"

Милорад Додик је истакао да Република Српска нуди концепт БиХ какав је предвиђен Дејтонским споразумом.

"Ако тако не може, ми ћемо видети на који начин ћемо покренути наше право предвиђено повељом Уједињених нација, а то је право на самоопредељење. Нећемо од тога одустати", поновио је Додик.

Истакао је да Република Српска тражи да се поштује анекс десет и Дејтонски мировни споразум.

Рекао је и да се представници Запада често позивају на владавину права, а крше међународно право.

Стефановић са Вишковићем 

Стефановић се у Бањалуци састао са председником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем.

Током састанака било је речи о реализацији већ започетих, као и будућим пројекатима, посебно у области наменске индустрије.

Саговорници су изразили спремност за унапређење међусобне сарадње Србије и Републике Српске у овој области, у настојању да се очувају постојећа и отворе нова радна места у овом сектору, а Вишковић је представио могућности фабрика из сектора наменске индустрије у Републици Српској.

У обостраном интересу Србије и Републике Српске је да се сачувају радна места у наменској индустрији, те да се улагањем у развој постојећих капацитета и њиховом модернизацијом отвори перспектива за нова запошљавања у овој области, констатовано је на састанку.