Читај ми!

Патријарх Порфирије на Банији: Чинићу све да се међу људима отупљују све могуће оштрице

Патријарх српски г. Порфирије поручио је приликом посете потресом погођеним становницима Баније да није политичар, али да ће на новој дужности чинити све да се "међу људима отупљују све могуће оштрице", као и да је ова трагедија показала да су људи потребни једни другима.

Патријарх српски г. Порфирије је у својој поруци становницима Баније погођенима потресом рекао како је та трагедија показала да су људи потребни једни другима.

"Можда Бог понекад дозволи искушење свима нама да бисмо управо кроз својеврсну материјалну штету имали могућност да пробудимо у себи оно што је људско и да учинимо напор да превладамо неку своју скученост, егоизам и затвореност. Да изађемо у сусрет једни другима и да спознамо да ћемо уједињени лако обновити и материјалну штету", рекао је патријарх српски Порфирије. 

На питање новинара о томе хоће ли радити на побољшању политичких односа Хрватске и Србије, патријарх је рекао да он није политичар, не жели то бити, нити се уплитати у политичке просторе, али да га Божје Јеванђеље позива да чини све да се све могуће оштрице међу људима отупљују.

"Сигурно да моје снаге нису велике, али ћу на сваком плану чинити све да тако буде међу обичним људима, међу онима на позицијама, а можда је претенциозно да кажем такву реч, али и на плану односа држава", рекао је патријарх.

У сусрет онима који су све изгубили у неколико минута, осим СПЦ, изашли су бројни грађани и организације.

"Моје захвале и особно и у име стожера Његовој светости што се стварно од првог дана укључио у помоћ овде становништву, што је исказана солидарност и емпатија међу људима, што је сада највредније што сада требамо чувати", рекао је Борис Милошевић, потпредседник Владе Хрватске.

Солидарности се надају и у данима обнове која тек следи. У међувремену, до нових кућа, стиже још контејнера из донације цркве и амбасаде Србије у Загребу.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво