Читај ми!

Ђукановић ипак опозвао амбасадоре у више земаља, међу њима и Тарзан Милошевић

Црногорски председник Мило Ђукановић донео је указе о опозиву са дужности више амбасадора Црне Горе, међу којима је амбасадор у Србији Тарзан Милошевић.

Укази о опозиву донети су за амбасадоре Црне Горе у Босни и Херцеговини, Србији, Италији, Кини, Немачкој, Пољској, Светој Столици, Сувереном Малтешком Реду и Уједињеним Арапским Емиратима, као и за амбасадоре на нерезидентној основи у Бахреину, Естонији, Индонезији, Кувајту, Летонији, Литванији, Малти, Републици Кореји, Сан Марину и Саудијској Арабији.

"Као што сам казао првог дана – није упитно да ли нова влада има политички легитимитет да предузме ову иницијативу. Формално, она је то право стекла резултатом на изборима 30. августа. Очекивање да председник Црне Горе онемогућава коришћење тог права, објективно представља очекивање да ја преправљам изборни резултат. То наравно нећу радити. Сви они који данас мисле другачије него 30. августа, нека сачувају то мишљење за следеће изборе", наводи се у саопштењу председника.

Друго је питање, додаје Ђукановић, да ли је то право владајућа коалиција требало да користи другачије. "Нека јавност и на основу ове иницијативе суди да ли је новој већини у првом плану стварање професионалне дипломатске службе или демонстрирање моћи након избора. По мом мишљењу, у питању је реваншизам којим нова влада показује своје право политичко лице, и у крајњем одговорност према држави", додао је црногорски председник.

Оно што такође није упитно, истиче Ђукановић, већ је нужност на којој је инсистирао, јесте да се коришћење политичког права "не сме злоупотребљавати за блаћење људи".

"Дакле, амбасадори чији је опозив предложен не смеју бити квалификовани као особе које раде на штету и против интереса државе. Зато нисам до сада донео указе. И зато сам тражио корекцију образложења јавно саопштеног од владиних званичника", наводи Ђукановић.

Рекао је да је то учинио након што у образложењу сада, између осталог, стоји да се амбасадори мењају због жеље Владе да обезбеди аутентичније тумачење своје политике у међународној заједници, верујући да ће кроз обновљени дипломатски састав, кроз уобичајени консултативни процес и поштујући кохабитацију власти, доприносити даљој професионализацији дипломатског представљања и наставку континуираног испуњавања стратешких спољнополитичких приоритета Црне Горе.

"Желим притом да укажем да упућивање ноте од стране МВП Црне Горе министарствима вањских послова земаља пријема пре завршетка процедуре коју предвиђа Устав Црне Горе, показује да и након разговора с представницима Владе и Министарства вањских послова, нова власт потврђује да је у ствари не занима кохабитација него демонстрирање силе и реваншизам. Примам к знању и мој однос према таквој пракси биће адекватан", саопштио је Ђукановић.

Захвалио је свима који су на основу поменуте иницијативе опозвани – амбасадоркама Вери Кулиш, Душанки Јекнић и Сањи Влаховић, и амбасадорима Миодрагу Влаховићу, Тарзану Милошевићу, Дарку Пајовићу, Обраду Мишу Станишићу и Будимиру Шегрту – што су професионално и одговорно служили интересима Црне Горе.

"Ово су фазе демократског развоја које држава мора проћи да би била боља, правно уређенија и демократски зрелија. Надам се да ће нам ово искуство послужити да у будућности, кроз очување достојанства и професије и људи и поштовање правних процедура, чувамо и надограђујемо углед Црне Горе у свету", закључује се у саопштењу Ђукановића.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво