Читај ми!

Срби се ретко враћају у Далмацију, а повратници се питају шта ће бити за десет година

Средином године у Хрватској је попис становништва. Према последњем попису било је 186.000 Срба, а пре 1990. било је око 600.000. Kаква је ситуација у Далмацији, да ли се Срби враћају на своја вековна огњишта или их напуштају и они који су се вратили?

Буковица и Равни Kотари некада су били окосница пољопривредне производње тог дела Далмације. Углавном су их насељавали Срби. Данас је број становника готово десеткован. Већина повратника живи искључиво од мање повртарске производње, овчарства и пензије.

Милан Смолић из Брибира каже да на подручју Ђеврске, Брибира и околних села можда има 150 Срба, а било их је на хиљаде.

Додаје да се поља врло мало обрађују и да се Срби ретко враћају.

Иако је на том подручју доста кућа обновљено највећим делом из европских фондова и новцем самих власника, још су видљиви трагови ратних разарања. Буковичко село Жегар 1991. године имало је око 400 становника, данас упола мање.

Марија Зелић из Жегара истиче да је у том месту можда десетак фамилија са млађом децом, углавном је старије становништво.

Наглашава на нису сви у радном односу и да је тешко. "Ја радим као герентодомаћица помоћ у кући старијим особама", каже Марија.

Највећи проблем је за ученике који до школе путују и до десет километара.

Андреа Миловановић из Брибира иде у гимназију у Шибенику и има их 21 у разреду. У самом Брибиру је двоје-троје ученика.

Најчешће питање које повратници постављају јесте: шта ће бити са овим крајевима за десетак година?

"Данас радимо на томе да нема кућа без струје, као што их је све мање, да нема села до којих се не може доћи солидним путем и истовремено да нема људи који неће моћи добити помоћ ако имају газдинство и желе од њега живети, а они који се желе запослити да могу добити запослење", поручује Милорад Пуповац, председник СНВ-а.

У општини Kнин до "Олује" је живело око 20.000 становника, а данас их је мање од 15.000. Колико мање показаће попис становништва већ овога лета.