Читај ми!

Tинејџерка из Словеније преминула од гаса за смејање

Седамнаестогодишња Словенка, која је била у посети другарици у Грацу у Аустрији, наводно је умрла од превелике дозе гаса за смех, који су две тинејџерке удахнулe из боце.

Почетком прошле недеље 17-годишња Словенка изгубила је свест у стану родитеља своје пријатељице у Грацу. Спасиоци су девојчицу реанимирали и одвели на педијатријску клинику у релативно стабилном стању.

Само дан касније, тинејџерка је преминула, а полиција је у стану пронашла пет празних капсула или бомби, које се иначе користе за шлаг.

Жртва је наводно удахнула најмање три, а полицајци су такође запленили марихуану, пише Кроненцајтунг, преноси словеначки портал 24.ур.

"Истрага о убиству из нехата је у току", потврдио је, портпарол државног тужилаштва у Грацу, објашњавајући да су наложене обдукција и токсиколошке истраге.

"То је азот-оксид, који делује као опојно средство. Гас за смех је врста халуциногена. Мења човекову перцепцију", рекао је психијатар Манфред Валзл, објашњавајући да гас потискује негативна осећања и бол, али изазива осећај среће и подстиче маштање.

Волфганг Толер, шеф Одељења за анестезиологију и интензивно лечење у Грацу, није упознат са конкретним случајем, али је представио неке од кључних опасности од гаса за смејање.

"У прошлости се користио чешће него данас као додатак анестезији", објаснио је лекар, "јер делује еуфорично и смирујуће. Ефекат је краткотрајан и последично контролисан".

Додао је да се мора обезбедити 100 одсто кисеоника јер азотни-оксид истискује кисеоник у телу што може довести до недостатка кисеоника. Комбинација гаса који се смеје са лековима или лековима је утолико опаснија.