Читај ми!

Да ли ће Мађарска цензурисати друштвене мреже уочи избора 2022.

Мађарска влада је саопштила да ће увести одређене забране на друштвеним мрежама како би спречила "намерну, идеолошку" злоупотребу дигиналних платформи уочи избора 2022. године.

Министарка правде Јудит Варка је повукла паралелу са гашењем налога на друштвеним мрежама бившем председнику САД Доналду Трампу, након што су његове присталице упале у Kонгрес 6. јануара, рекавши да су технолошки гиганти, такође, покушали да спрече "слободу говора" мађарских државних лидера.

Доласком Џозефа Бајдена на чело САД, "амерички технолошки гуруи су пуштени с ланца, а Барак Обама каже да заустављање Трампа није крај ове приче, јер у свету има много Трампова, као што је Виктор Орбан", изјавила је Варга за продржавни медиј Пешти ТВ.

"Либерали раде јако и учиниће све што је у њиховој моћи против Орбанове владе 2022. године", додала је она, алудирајући да ће предстојећа изборна кампања бити жестока.

Варга је преко Фејсбука обелоданила да ће бити рестриктивних мера на друштвеним мрежама, али није рекла које ће кораке предузети Влада.

Фејсбук и Инстаграм су доминантне друштвене мреже у Мађарској, па онда иде Твитер.

Твитер налог мађарске владе привремено је био суспендован у септембру, због чега се владин портпарол Золтан Kовач жалио да "технички гиганти желе да утишају све који имају другачије мишљење".