Читај ми!

Сакиб Махмуљин за злочине над Србима добио 10 година затвора

Суд БиХ осудио је првостепеном пресудом команданта Трећег корпуса некадашње Армије БиХ Сакиба Махмуљина на јединствену казну од 10 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Сакиб Махмуљин се терети да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу деловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спречи злочине припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године, преноси агенција Срна.

Махмуљин је ухапшен 8. децембра 2015. године у Сарајеву, а 31. децембра те године Суд БиХ потврдио је оптужницу, према којој су припадници одреда "Ел муџахедин" од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

"Kазна Махмуљину несразмерна кривичном делу"

Борачка организација и Удружење жена жртава рата Републике Српске незадовољни су изреченом затворском казном од 10 година команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину.

Председник Борачке организације Српске Миломир Савчић каже да би висину изречене казне требало анализирати и упоредити је са казнама којима су кажњени Срби за слична кривична дела.

У изјави за Срну Савчић је приметио да је коначно дочекана једна првостепена пресуда против припадника тзв. Армије БиХ на нивоу команданта корпуса и да се треба надати "да је кренуло по питању објективности и професионалности Суда БиХ", али да остаје да се види правоснажна пресуда у овом предмету.

"Верујем да ће поступајући тужилац адекватно образложити жалбу на ову пресуду", рекао је Савчић.

Суд БиХ осудио је данас првостепеном пресудом команданта Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакиба Махмуљина на 10 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Председникца Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра да је изречена казна непримерено мала.

Подсетила је да су у муџахединском кампу заробљене Српкиње вишеструко силоване, а због застрашивања нису сведочиле.

"Ове жене је требало да сведоче на Суду БиХ, међутим, у местима која граниче са ФБиХ долазе људи из тог ентитета и прете им. Оне ни данас у миру, алии у страху не смеју да изађу и сведоче јер нису заштићене од зликоваца који долазе из ФБиХ", рекла је Рајилићева.

Додала је да, осим за Возућу, постоје и други слични случајеви застрашивања српских жена које су преживеле голготу да сведоче, јер Суд и Тужилаштво БиХ ништа не чине да их заштите.

Очекује да ће казна у другостепеном поступку буде увећана за, како каже, бар још за два пута.

Муџахедини из одреда "Ел муџахедин", пристигли из арапских и других исламских земаља, брутално су одсецали главе српским војницима, а потом терали остале српске заробљенике да љубе одсечене главе, о чему је снимљен и документарни Филм "Љуби брата".

Стручњаци за борбу против тероризма сматрају да се прва велика војна операција "Исламске државе", уз масовно ритуално одсецање глава хришћанима, десила управо након паљења и рушења Возуће 1995. године.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво