Читај ми!

Европска енергетска заједница увела санкције БиХ

Због кршења Директиве о сумпору у горивима и непоштовања енергетских пакета о енергији и гасу, Европска енергетска заједница увела је санкције Босни и Херцеговини.

Јанез Kопач, директор Секретаријата Европске енергетске заједнице, потврдио је да је одлучено да су БиХ увдене санкције и да та држава неће учествовати у доношењу одлука о питањима буџета ЕЕЗ и извршења буџета у периоду од две године, осим ако у међувремену отклони наведена кршења правила.

Одлука о санкцијама донета је крајем прошле године, а ЕЕЗ је њен садржај објавила у четвртак. Раније је било неколико упозорења да би због кршења међународних правила, БиХ могла бити кажњена.

Међу разлозима који су иницирали доношење те одлуке наводи се да се само у БиХ од свих земаља чланица Енергетске заједнице, када су у питању нафтни деривати, може још користити евро 3, док је европски стандард евро 5.

БиХ допушта већу количину сумпора у нафтним дериватима како би "подржала домаћу производњу" у Рафинерији у Броду.

Други разлог за увеђење санкција је тај што није усвојен државни закон о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије.

Још од 2017. године је у процедури тај закон, али је прошли сазив Већа министара ентитетима послао различите материјале, тако да није дошло до усаглашавања.

Према том закону, планирано је да се надлежност за питања гаса пребаци на Државну регулаторну комисију за електричну енергију (ДЕРK).