Читај ми!

Додик о томе како је тема иконе "подигнута на општи ниво"

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је политичко Сарајево без икаквог основа тему иконе, коју је поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, издигло на општи ниво, осим што им није одговарало да он као домаћин и Лавров као гост буду у Сарајеву.

Додик је новинарима у Бањалуци рекао да ће икона остати у власништву Бањалучанина и његове породице.

Додик је рекао да су "они острашћени", јер желе да се покажу у борби са Русима, али и да се освете на међународном политичком плану.

"Поручио бих им да доставе доказе да је то било власништво институција Украјине и ми ћемо то вратити уз извињење да нисмо знали да је то тако. Али, они то још нису доставили и немају никаквих података о томе", рекао је Додик, пренела је РТРС.

Додик је истакао како нема никаквих доказа да је нешто украдено, те да то не тврди ни Украјина, као ни да је нестало или да припада некој њеној институцији.

"Човек из Бањалуке ми је рекао да има икону коју би желео да поклони, да је живео пре 25, 30 година у Русији и да је то део његове породичне имовине и сматрао сам да то може да буде леп гест", рекао је Додик.

Додик је навео да су приликом посете Лаврова, 14. децембра прошле године, импресије биле да политичком Сарајеву није одговарао ни Додик као домаћин, ни Лавров као гост, као и да је то показано игнорисањем састанка.

Потражује ли Интерпол икону 

Сматра да би се, да је БиХ нормална и правна држава, њени органи, а не он, распитали да ли икону заиста потражује Украјина.

"Ми смо проверавали и на дан када сам имао састанак са Лавровим, Украјина ништа од тога није потраживала, а није ни могла, јер је та икона приватна ствар, део породичног наслеђа, није припадала ниједној институцији и нигде није заведена по броју или по неком акту", јасан је Додик.

Постоји информација и да је политичка координација на нивоу БиХ тврдила да Интерпол нема на листи потраживања такве иконе, те да не разумије о чему се онда ради, осим што ни гост ни домаћин састанка нису добродошли у Сарајеву.

"Икона је у трезору у Источном Сарајеву и сачекаћемо да видимо. То је мала икона величине 20 са 15 центиметара", рекао је и истакао да ће учествовати у поступку о икони, те да се његови сарадници већ саслушавају у вези са тим.