Читај ми!

Лични документи грађана БиХ продају се на Ибеју

На светском купопродајном сервису "Ибеј" појавили су се лични документи грађана БиХ, од којих је већини недавно истекао рок, али су лични подаци и фотографије власника јавно доступни.

Реч је о продавцу из БиХ, а међу документима се налазе и пасоши беба.

Међу њима има и докумената који су активни и оних који су већ продати, пише Кликс.

Ове продаје не могу да виде купци који су на "Ибеју" пријављени из БиХ јер је онемогућено да их види било ко из те државе.

Међу артиклима на продају је и лична карта особе која је недавно на Фејсбуку објавила да јој је украден новчаник у Сарајеву са свим документима.

У галерији је видљиво да испод фотографије стоје и цене које се крећу од 20 до више од 100 долара зависно од тога колико се докумената продаје.

Из Агенцију за идентификационе документе, евиденцију и размену података БиХ (ИДДЕЕА) за Кликс  је речено да се са оваквим и сличним ситуацијама нису сусретали и да није јасно због чега неко жели на овакав начин да компромитује другу особу с обзиром на то да је већина ових докумената истекла.

"Иначе је позната пракса да онај ко изгуби документ као што је то и лична карта он се истог тренутка поништава и није за употребу, а у службеном гласнику се нагласи да је документ изгубљен након чега слиједи израда новог. Такођер, ИДДЕЕА нема информацију да је било који документ из БиХ предмет трговине", казао је директор Агенције Ариф Нанић.

Он истиче да је пасош БиХ немогуће фалсификовати јер важи за један од најсигурнијих у Европи с обзиром на биометрију и заштитне елементе које има.

С друге стране, како је навео, сасвим је друга прича чињеница да су ти документи доспели у онлајн продају те сматра да не види никакву сврху за тим осим што су тиме злоупотребљени лични подаци грађана.

"Постоји и могућност да је неко пронашао нечији документ па га на тај начин огласио и продаје га да би зарадио од власника, али објављивати на овој страници за продају и поготово ако је то поништен документ онда нема сврхе за тим. У ове протекле четири године колико сам директор ИДДЕЕА-е нису се дешавале овакве ситуације, а за такве случајеве је иначе надлежан МУП који га је издао, проводи истрагу уколико је дошло до неког фалсификовања, а у издавању докумената у БиХ учествују МУП, ИДДЕЕА и компанија која израђује документ", каже он.

Нанић је истакао да су продаја и фалсификовање личних докумената кривично дело.

"Моја сугестија свим грађанима је да овакве случајеве пријаве надлежном МУП-у гдје су и издати ови документи како би се провела истрага, ушло у траг особи која врши те кривичне радње и на крају санкционисали", поручио је Нанић.