Читај ми!

Захаријева о македонским заблудама, мржњи према Бугарима и ЕУ

Бугарска министарка спољних послова Екатарина Захаријева упозорила је власти у Скопљу да не очекују промене у политици Софије према тој држави, наводећи да око питања односа са Северном Македонијом постоји широки консензус у бугарском парламенту.

Лидери Северне Македоније су у заблуди да ће, после избора у Бугарској, доћи до промена у политици према тој држави, рекла је бугарска министарка иностраних послова Екатерина Захаријева.

"Погрешна је претпоставка да ће се после избора нешто код нас променити. Уколико и дође до промена, то ће бити лоше по њих", рекла је Захаријева бугарској телевизији БТВ.

Бугарска министарка је оценила да проблеме у односима две државе ваља решавати без емоција, оптуживши македонске лидере да и даље инсистирају на "стереотипима из прошлости", заснованим на "негативном односу и мржњи према Бугарској".

Шта жели Софија?

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Екатерина Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".