Читај ми!

Кнежевић за РТС: На тесту Кривокапићева влада и Ђукановић

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић рекао је за РТС да је јасно да председник Црне Горе Мило Ђукановић не жели мирну транзицију власти.

Страсти се у Црној Гори ни после формирања Владе не стишавају. Након што је председник Мило Ђукановић, позивајући се на Устав, одбио да потпише измене Закона о слободи вероисповести и још на десетине прописа које је усвојио црногорски парламент, представници нове владе прете му сменом. 

Милан Кнежевић, један од лидера Демократског фронта, рекао је за РТС да Црна Гора није ни излазила из кризе, и да је након 30. августа било јасно да црногорски председник Мило Ђукановић не жели мирну транзицију власти и да ће покушати на новом идеолошком концепту, наводно одбране независности Црне Горе, да подрије новоформирану власт и новоформирану парламентарну већину.

Према његовим речима, све што се десило након 28. децембра је класичан наратив понашања Мила Ђукановића, који ће покушати да врши опструкцију у наредном периоду.

Каже да ово није само кривица скупштинске већине, већ и извршне власти, тј. владе која је имала могућност да сетом закона о лустрацији, пореклу имовине, парламентарном надзору, о тужилаштву, направи институционални основ како би се кренуло са демонтажом Ђукановићевог режима по дубини.  

"Десило се да Државна изборна комисија 28. децембра није желела да верификује мандат посланику Уре и послали су поруку да не признају изборе 30. августа, Устав, законе о избору одборника и посланика и то је први пут у свету да ДИК није желела да верификује мандат посланику који је требало да ступи на позицију посланика који је поднео оставку. Нас очекује велики посао и изазови уколико не буде спремности у Влади да се одупремо изазовима, користећи Устав и законе, али јасно и стриктно – ми ћемо се свакодневно суочавати са оваквим ситуацијама", рекао је Кнежевић.

"Имамо 40 судија који су стекли право да оду у пензију, преко 15 тужилаца је стекло право за пензију, али они покушавају да опструирају мирну транзицију власти и да у неким судским процесима утичу на парламентарну већину и помажу ДПС-у", каже један од лидера ДФ.

Истиче да је неопходан сет закона из области правосуђа како би се разрешила озбиљна криза у правосуђу и "покидали краци криминалних хоботница које су повазане са црногорским правосуђем".

"Законска процедура јасна" 

Говорећи о плану рада, Кнежевић каже да је законска процедура јасна.

"Требало би да око 20. јануара поново изгласамо Закон о словоди вероисповести и све законе које је Мило Ђукановић одбио да потпише и на тај начин он има уставну и законску обавезу да да када други пут дођу код њега – буду потписани. Уколико то не уради, онда се стичу услови да се Уставни суд изјасни о његовом кршењу Устава и креће процедура за његову смену", објаснио је Кнежевић. 

"Верујем да је Ђукановић довољно паметан и флексибилан да задржи функцију председника државе и да ће други пут потписати овај закон, а ако се то не догоди, онда имамо озбиљну кризу и на тесту је и држава и сам Ђукановић", рекао је Кнежевић. 

"Очајнички потез Ђукановића пред конгрес" 

Не потписујући спорни закон, као и сет закона, Ђукановић је нашао образложење да није било кворума зато што је један од посланика који је инфициран ковидом гласао онлајн.

"То није тачно, јер је у априлу и мају прошле године, када је на власти био ДПС заједно са коалиционим партнерима, 50 посланика из црногорског парламента гласало онлајн утврђујући дневни ред, гласајући за законе. На тај начин, ако би се користила та аналогија, онда би сви закони које смо доносили после априла били упитни и не би имали карактер ни уставности ни законитости", каже он.

Према његовим речима, ради се о очајничком потезу Мила Ђукановића, који покушава да се пред конгрес 23. јануара боље позиционира у односу на Душка Марковића, пошто их очекују велике партијске борбе и партијске чистке.

"Ђукановић жели да доведе младе лавове и почисти кадрове Душка Марковића, док Душко Марковић жели да остане на својој позицији и доведе на позицију председника некога од људи који су њему лојални", објашњава Кнежевић. 

"Неопходне дубинске промене" 

Дубинске промене су неопходне да се не би понављале ситуације као 28. децембра – да Државна изборна комисија не жели да верификује мандат посланику Уре који је добио на изборима, каже Кнежевић.

Сматра да ова парламентарна већина мора опстане зато што су јој грађани дали поверење и да Демократски фронт никада није критиковао Владу да би је рушио, него да би она била боља.

"Све оно што буде добро ми ћемо подржати, све оно што буде лоше ми ћемо критиковати због интереса грађана Црне Горе и сматрамо да и премијер Кривокапић и вицепремијер Абазовић и остали министри морају више да проводе времена у разговору са представницима парламентарне већине, са представницима парламентарних странака како бисмо нашли оптимални модел деловања у изазовима пред нама", закључио је Кнежевић.