Читај ми!

У Хрватској за 60 сати 75 потреса – каква су предвиђања сеизмолога о смиривању тла

Током последњих 60 сати, у Хрватској се осетило 75 потреса, саопштио је Европски медитерански сеизмолошки центар. Сеизмолози упозоравају да би могло бити још јаких земљотреса.

У 75 избројаних потреса улазе само они који су се осетили, а заправо их је било и више.

Европски медитерански сеизмолошки центар из минута у минут региструје и на свом Твитер налогу обавештава о новим потресима у Хрватској.

Сеизмолог са Природословно-математичког факултета у Загребу Јосип Стипчевић каже за портал Индекс да ће бити још пуно накнадних потреса које већина људи неће осетити.

Ипак, упозорава да неки сигурно бити јачи, као два у среду ујутру, па ће сви у Хрватској и региону још неко време страховати.

Стипчевић каже да модели показују да ће након главног потреса број и јачина накнадних с временом у просеку експоненцијално падати.

"Верујемо да тако јаких више неће бити. Они би, као и у случају загребачког из марта, требало да се смирују. Наравно, проћи ће недеље па и месеци док се подручје не стаблизује. У том раздобљу сигурно ће бити још потреса", објаснио је Стипчевић.

"Сигурно ће бити још јачих потреса"

Јосип Стипчевић упозорава да би могло бити још двадесетак потреса магнитуде веће од четири, а неколико и магнитуде око пет.

"У просеку се обично након јаког потреса, какав је био у уторак, догоди још барем један јак. Ова потресна серија се понаша помало неуобичајено. Имали смо прво претпотресе који су се догодили у понедељак, а потом један главни у среду. Важно је нагласити да ће сигурно бити још јачих потреса. Врло вероватно више неће бити тако јаких удара какав је био у уторак, мада се то не може у потпуности искључити", истиче Стипчевић.

Наглашава да дефинитивно није све готово и да треба бити опрезан.

Биће још јачих потреса који би могли оштетити зграде које су већ оштећене. То би могло проузроковати још урушавања и још жртава, тако да треба бити на опрезу", поручио је Стипчевић.

Узрок свега је јадранска микроплоча

Јосип Стипчевић каже да је узрок свих потреса који се догађају у региону јадранска микроплоча.

"Јадранска микроплоча је остатак много веће плоче која је постојала у далекој прошлости. Оно што је остало од ње простире се у Јадранском мору и у приобалним подручјима. Она је у интеракцији с европским копном које се налази на великој евроазијској тектонској плочи", објашњава Стипчевић.

Истиче да гурањем у њу јадранска микроплоча проузрокује помаке тектонских блокова у којима настају планински ланци који окружују Јадранско море, па проузрокује и деформације евроазијске плоче.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво