Читај ми!

Бисера Турковић за укидање ентитета у БиХ, оштре реакције Цвијановићеве и Вулина

Министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић је позвала странце да се умешају у процес стварања унитарне БиХ. Поводом њених изјава оштро су реаговали председница Републике Српске Жељка Цвијановић и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

Бисера Турковић је, гостујући на Фејс ТВ, рекла да може да замисли да буду укинути ентитети у БиХ јер је "БиХ постојала и без ентитета", као и да је то могуће "вољом народа и са подршком са стране".

"Кад би правосуђе функционисало онако како треба и када би се сви они који су стекли енормно богатство у ових 25 година ставили на она мјеста гдје би требало да се налазе, зар мислите да би становништво било против тога да имају бољи живот? Они јесу сада под притиском, али били су и Нијемци под притиском Хитлера, али су ипак изашли из тог периода. Једном када се главно лице, које је одговорно, наиђе на адекватну казну или промени курс свог понашања многе ствари се ствари поставе у другачије контекству", рекла је Турковић, преносe Независне.

На питање водитеља да ли она српског члана Председништва БиХ Милорада Додика пореди са Адолфом Хитлером, рекла је: "Ја никога не поредим. Ја само говорим о различитим ситуацијама".

Оштре реакције Цвијановићеве и Вулина 

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да изјаве Бисере Турковић, која, каже, не покушава ни да сакрије мржњу према Републици Српској и српском народу, представљају одраз сарајевског екстремизма који озбиљно урушава темеље на којима БиХ почива.

На питање Срне да прокоментарише изјаве Турковићеве усмерене против Републике Српске и њених званичника, Цвијановићева је рекла да је Турковићева екстремиста који делује изван процедура и који не представља нити БиХ, нити све њене народе.

"Овакве изјаве и атмосфера мржње која долази из Сарајева, додатно ће оснажити нашу свијест о важности јачања Републике Српске и њених институција, о чијој будућности сасвим сигурно неће одлучивати Бисера Турковић, нити било који изданак политичког Сарајева", поручила је предсједник Српске.

Раговао је и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин који је поручио да "са Србима може сваки договор, али насиље никако".

Вулин је напоменуо да су и Александар Вучић и Милорад Додик потомци јасеновачких жртава, а да њихови саговорници из заједничких органа имају више емоција према убицама из Јасеновца него према њиховим жртвама.

Оценио је да "унуци из редова Ханџар дивизије" тешко праштају Србима то што су били једини антифашистички народ у Европи.

Градити БиХ "на убијању Републике Српске", за Вулина јесте сигуран начин да се разори БиХ и призове насиље и рат.

"Све што се допусти Шиптарима, мораће се допустити и Србима. Ако министарка спољних послова не признаје дејтонско уређење БиХ, зашто би Срби признавали БиХ", упитао је Вулин.

Вулин је истакао да БиХ јесте постојала без Исламске декларације Алије Изетбеговића и без мешања странаца, али да је са њима нестала.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво