Читај ми!

Јоаникије: Митрополитова визија је била слога, а Милова терор

Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије изјавио је да је председник Црне Горе Мило Ђукановић "погрешно разумео да је оснивање Епископског савета 2006. био корак ка одвајању Цркве у Црној Гори".

Јоаникије је, како је саопштено из Митрополије црногорско-приморске, навео и да Мило Ђукановић није схватио да је прва дужност тог Савета чување јединства Српске православне цркве.

Реагујући на изјаву Мила Ђукановића, да је са покојним митрополитом Амфилохијем одмах након референдума о независности 2006. разговарао о томе да се Црква у Црној Гори зове Православна, без националног предзнака и да та идеја на старту није била одбачена, Јоаникије је навео да је Амфилохије тиме што је предложио оснивање Савета значајно допринео црквеном јединству.

Са митрополитом Амфилохијем се, каже, могло слободно разговарати на различите теме, али о расколу и одвајању од Светосавског трона није.

"Никад и ни у једној прилици", навео је Јоаникије.

Додао је да је кобна била грешка Ђукановића што је поверовао да може изманипулисати Цркву и личности какав је био митрополит Амфилохије.

"Безуспешно је и са неком врстом опседнутости улагао велики напор у тај ћорав посао", наводи Јоаникије и додаје да Амфилохију "није дао мира док је ходао по земљи, а сада покушава да га својим клеветама узнемири и на оном свету".

"Ђукановићу, остави већ једном митрополита на миру", рекао је Јоаникије и додао да Мило Ђукановић, за кога се, каже, пише и говори да има највише незаконито стечене имовине у Црној Гори хоће да проверава како је Црква стицала имовину за последњих осам векова.

"Принципијелно, нема шта. Сви су једнаки пред законом осим председника. Мило такође каже да је он хтео да ослободи Цркву у Црној Гори од српско-црногорских подела. Он, који је за три деценије своје владавине истрајно и острашћено завађао и делио браћу, рођаке, комшије. Један те исти народ, с тим што се од 1945. године, различито изјашњавају. Руку на срце, верујем да их је хтео ‘измирити’', али тако да Срба нестане", рекао је Јоаникије.

Рекао је и да се Амфилохије залагао да се народ ослободи од мржње и наталожених заблуда, подела, брозоморе и осталих пошасти.

"Да сви буду слободни и часни људи па нек се изјашњавају по својој савести како хоће. Митрополитова визија је била слобода и братска слога, а Милова терор и Голи оток", закључио је епископ Јоаникије.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво