Читај ми!

Ђукановић: Српска православна црква значајан политички играч у Црној Гори

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да је Српска православна црква значајан политички играч у Црној Гори који, како каже, ради на руским империјалним интересима у региону.

Мило Ђукановић је на Форуму "To Be Secure", у организацији Атлантског савеза, у Подгорици, рекао да што је мање присуство Европске уније у НАТО то ће бити више простора за "малигне интересе" трећих страна.

Када је реч о утицају Русије, Ђукановић подсећа да се видело шта се десило у Црној Гори у 2016. и 2020. години, те да не постоје дилеме "да је и ове 2020. године Русија водила хибридни рат против Црне Горе".

"У 2016. то су радили са агентима из Београда, а у 2020. то нису морали, јер имају побољшану платформу у Београду и другим местима у региону и они заправо имају неполитичког, али заправо веома политичког играча у Црној Гори, а то је Српска православна црква", тврди црногорски председник.

Он наводи да је Српска православна црква урадила значајан део посла на јачању српског национализма, али такође за руске империјалне интересе на Балкану.

"Не верујем да је ико изненађен јер Српска православна црква има дефинисану платформу о активностима у вези тога. Погледајте стратегију Србије за њене активности у региону и односе са Србима у региону и схватићете који је задатак СПЦ и то је оно што заправо раде", рекао је Ђукановић.

Развија, додаје Ђукановић, српски национални идентитет у суседним земљама, а када постигну то, објашњава, они раде на "србизацији Црне Горе" и то значи довођење у питање суверености Црне Горе и њеног цивилног и секуларног карактера.

"То је улога Српске православна цркве у српском империјализму", тврди Ђукановић.

На питање зашто нису због тога тражили помоћ НАТО, Ђукановић каже да су сматрали да је то непотребно, јер је постојала отворена дебата о томе.

"Имали смо изјаве да Русија не одустаје од тога да усавршава своје методе, али прентенциозно би било рећи да је Русија усмерена само на Црну Гору. Они нападају јединство Европе и НАТО. Где год има избора, они искоришчавају своје инструменте", каже Ђукановић.

Русија, Кина и Турска нови геополитички играчи

"Европа коначно треба да схвати да је регион део Европе. ЕУ је мотор не само Европе, већ целог региона и она није организација само за њене чланице", рекао је Ђукановић и додао да се све више појављују и Русија и Кина и Турска као геополитички играчи.

Како је рекао, морамо да се навикнемо и разумемо нову геополитичку мапу света.

"Прошла је биполарност, прошао је униполарни моменат и сада мора да приметимо да је ту и Кина са својим потенцијалом, али без демократског потенцијала, а то је оно што не одговара, јер желимо и демократски и економско стратешко партнерство", објашњава Ђукановић и додаје да се појављују као глобални играчи и Индија, и Бразил, и Кореја.

Како је нагласио, сада је јако важно да се не допусти одсуство одговорности Европе и да истовремено други искористе шансу.

ДПС разумео поруку народа 

Када је реч о недавно одржаним изборима у Црној Гори, Ђукановић каже да су он и његов ДПС разумели поруку народа, те да ће бити спремни за следећу прилику.

Сагласан је да постоје поделе, а циљ је, истиче, да се оне превазиђу поделе, и то види као кључни изазов.

"Нећемо бити ефикасна земља, ако не премостимо поделе. Мала друштва треба да знају да ако имају поделе она су од старта неуспешна", наглашава Ђукановић.

Тврди да у региону постоје ретроградне групе, које покушавају да замрзну регион на путу ка ЕУ, али да је уверен да већина дели евроатлантске вредноси.

Како тврди, Црна Гора би након избора требало да консолидује своју европеизацију.

"Не треба да на национализам одговарамо национализмом, већ европеизацијом. Време је за редефинисање и модернизацију европске политике у Црну Гору као кључну политичку основе земље и прилика за развој", објашњава црногорски председник.

Две фазе у развју Црне Горе 

Каже да се црногорска држава развијала у две фазе, прва од 1990. до 2006. када је консолидована, према његовима речима, мултиетничка хармонија и када је постигнут успех да НАТО 1999. не бомбардује територију данашње Црне Горе.

Другу фазу Ђукановић каже да почиње од 2006. године када су се окренули ка европским вредностима које су обезбедиле чланство у НАТО.

Када је реч о НАТО каже да је то организација која је "очајнички" потребна свету, ЕУ и САД, те да је Алијанса гарант безбедности, промовисању европских вредности и развоја.

Председник Црне Горе каже да су поруке евроатлантских партнера након избора за председника у САД охрабрујуће, те да верује да ће Џозеф Бајден радити посвећено на обнављају тог партнерства.

"Убеђен сам да ће Бајден опоравити угрожене евроатлантске односе", каже Ђукановић и додаје да је у више наврата имао прилику да разговара са новоизабраним америчким председником који одлично познаје и ЕУ и регион.

Немогуће уједињење без Западног Балкана 

Он је додао такође да Европа неће бити стабилизована док не схвати да је немогуће уједињење без Западног Балкана.

Каже да је процес интеграција Западног Балкана последњих пет година успорен и додао да регион нема капацитете за интеграцију и развој без ЕУ и охрабрења Брисела.

"Поред ЕУ инвестиционог плана, све остало је изостало. Нема преговора за Северну Македонију и Албанију, нити визне либерализације за КиМ. ЕУ мора више снаге да уложи на интеграцију региона. Интеграција је једнако што и стабилност у нашем региону. Интеграција која подразумева и ЕУ и НАТО", закључио је Ђукановић.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво