Читај ми!

Хакери објавили базе података, процуреле информације са више од 47.000 налога у Хрватској

Више од 23.000 база података постало је јавно доступно у Хрватској, у једном од највећих случајева цурења информација у историји, објавио је ЦАРНЕТ-ов Национални ЦЕРТ, национално тело за превенцију и заштиту од рачунарског угрожавања сигурности јавних информацијских система, преноси портал Индекс.

За колекцију база се верује како је потекла с приватног хакерског форума Cit0Day.in, који многи нападачи користе како би прикупили што већи број корисничких имена, адреса електронске поште и чак лозинки у облику чистог текста.

Сама колекција састоји се од више од 226 милиона јединствених корисничких рачуна.

У упозорењу се наводи да је, међутим, "колекција база која је претходно била доступна искључиво претплатницима наведене услуге постала је јавна те се могла слободно преузети свега неколико сати, али и то је било довољно да база крене у оптицај те да се почне дијелити путем приватних Телеграм и Дискорд канала. Важно је истакнути како се одређени број лозинки налази у чистом текстуалном облику и оне нису ни на који начин заштићене те их је могуће веома једноставно искористити".

Откривени подаци 47.000 корисничких налога из Хрватске

ЦАРНЕТ-ов Национални ЦЕРТ је анализом утврдио како је у наведеној бази више од 47.000 корисничких налога чија се имена домена завршава на ".хр", од чега је за чак више од 24.000 корисника лозинка доступна у чистом текстуалном облику.

"Нападачи користећи изложене корисничке податке могу изводити даљње нападе, а штета може бити значајна. Стога је веома важно да се у најкраћем року сви кориснички подаци заштите према упутама Националног ЦЕРТ-а. Тијеком наредних дана Национални ЦЕРТ ће власницима погођених корисничких рачуна послати обавијест о компромитацији с упутама како заштитити свој кориснички рачун", навели су из ЦЕРТ-а.

Позивају све да своје корисничке податке провере путем услуге Have I Been Pwned.

Упозорење о цурењу података је послао и МУП.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво