Читај ми!

Пленковић: Присуство Верана Матића у Вуковару је добра порука

Премијер Хрватске Андреј Пленковић поздрвио је присуство специјалог изасланика председника Србије Верана Матића у Вуковару и његово учешће у Колони сећања. Сматра да је то "добра порука".

Андреј Пленковић је након обиласка обновљеног вуковарског торња рекао да присуство Верана Матића у Вуковару показују да на тај начин и српска власт шаље посебну поруку жртви Вуковара и Вуковараца.

"Те су поруке битне, оне говоре и о суочавању с прошлошћу", истакао је Пленковић.

О учешћу потпредседника хрватске владе Бориса Милошевића у Колони сећања, Пленковић је рекао да је "Хрватска победила у Домовинском рату и тиме пружила руку за суживот мањинама".

"Добро је и по нама нормално и природно да је потпредседник владе Борис Милошевић с нама у Вуковару, као што је био у Книну. То су поруке будућности, окренуте вредностима које делимо", рекао је Пленковић.

Вуковарска Колона сећања, поводом 29. годишњице од пада тог града обележава се у посебним еидемиолошким околностима.

"Овај део Подунавља заслужује посебну пажњу и посебну бригу хрватских институција и Хрватске владе", рекао је Пленковић и позвао грађане да се придржавају прописаних мера.

Одлука надлежних је да у Колони сећања не би требало да буде више од 500 људи.

Милошевић: Треба наћи пут помирења и дијалога

Потпредседник владе из редова српске мањине Борис Милошевић, који учествује у вуковарској Колони сећања, поручио је да ради будућности и младих треба наћи заједнички пут, пут помирења и дијалога.

"Треба успоставити прави дијалог на локалном нивоу", рекао је Милошевић у преносу уживо из Вуковара.

Подсетио је да је данас, као што је било и пре рата, више од трећине грађана Вуковара српске националности.

Милошевић је у уторак као члан делегације Српског нацоналног већа присуствовао одавању поште погинулим Србима пуштањем венца у Дунав, као и хрватским жртва полагањем венца на Овчари.