Читај ми!

Бугарска мина на европском путу Северне Македоније

Македонски премијер Зоран Заев рекао је да је све извесније да ће Бугарска уложити вето на почетак преговора Скопља са Европском унијом. Бугарска: Не можемо да кажемо "да".

Северна Македонија неће почети преговоре о чланству у Европској унији, јер Бугарска почетак овог процеса условљава решавањем спорних питања везаних за македонски национални идентитет и идентитет низа историјских личности, попут Гоце Делчева.

"Све је извесније да ће Бугарска уложити вето на преговоре наше земље са ЕУ", рекао је у Струмици премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Изјава македонског премијера уследила је после вишенедељних покушаја западних дипломата, пре свега Немаца, да убеде власти у Софији да омекшају став о почетку преговора ЕУ са Македонијом.

Бугарска министарка спољних послова Екатерина Захаријева рекла је да Софија не спречава улазак Северне Македоније у ЕУ, већ спречава почетак преговора.

"Не мислимо да су у овом тренутку испунили услове за почетак преговора", рекла је бугарска министарка.

Бугарска се, због блокирања почетка преговора Скопља са ЕУ, нашла на мети озбиљних критика европских дипломата, који сматрају да власти у Софији унутрашње политичке проблеме са којима се суочавају, покушавају да замаскирају беспотребним тензијама у односима са Северном Македонијом.

Заев је, такође, рекао и да је Бугарској упутио поруку да жели да изгради пријатељство.

"Лако је правити непријатеље, европски је да се буде храбар и стварају пријатељи", рекао је македонски премијер.

"Како ствари стоје, почеће да негирају постојање бугарске нације", рекла је Захаријева.

У чему је проблем?

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији, пак, сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније, или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".