Читај ми!

Сахрана митрополита Амфилохија у недељу у крипти Саборног храма у Подгорици

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије биће сахрањен у недељу, 1. новембра. Како је саопштила Митрополија, митрополит ће по сопственој жељи бити сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици, у гробу који је припремљен за његовог живота.

Митрополит Амфилохије je данас пренет на Цетиње и у Цетињском манастиру ће сутра, 31. октобра, на празник Светог Петра Цетињског у 9 часова бити служена Света заупокојена литургија, наводи Митрополија.

Истог дана у 13 часова биће свечани испраћај земних остатака митрополита Амфилохија из Цетињског манастира за Подгорицу, где ће бити молитвено дочекан у 14 часова у Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици.

"У Храму ће бити све до недеље, 1. новембра, када ће се служити Света архијерејска заупокојена литургија којом ће началствовати његова светост патријарх Иринеј са више архијереја наше и других помјесних цркава. Након литургије ће бити служено опијело и обављена сахрана. Блаженопочивши митрополит Амфилохије, по својој сопственој жељи, биће сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици у гробу који је припремљен за његовог живота", саопштила је Митрополија.

Како се истиче, у недељу, 1. новембра, у свим градовима и манастирима где је то могуће биће служена света заупокојена литургија са почетком у 9 часова, након које би био одржан помен митрополиту, како би сви који су у немогућности да физички присуствују и на овај начин узели молитвеног учешћа у опелу и сахрани митрополита Амфилохија.

"Обавјештавамо да ће све до сахране митрополита Амфилохија народ у молитвеном мимоходу моћи да се поклони митрополитовом одру, као и у данима након сахране свакодневно ће се служити света литургија и помени у храмовима, а вјерни народ ће моћи у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења да се поклони митрополитовом гробу", наводи се у саопштењу.

У саоштењу се наглашава да се од државних органа очекује "допринос са своје стране како би се достојно испратио један од најугледнијих архијереја ове древне светосавске зетске и црногорске епископије, као и читавог хришћанског свијета".

"Свјесни цјелокупне здравствене ситуације, али и огромног поштовања које ужива митрополит Амфилохије, апелујемо на све учеснике митрополитовог испраћаја да се придржавају свих прописаних здравствених мјера, понашајући се по оној мудрости Марка Миљанова, јунаштвом бранећи себе од других, а чојством бранећи и чувајући друге од себе", поручује Митрополија.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије преминуо је јутрос у Клиничко-болничком центру Црне Горе.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво