Читај ми!

Кривокапић позвао лидере на рашчишћавање дилема

Лидери из коалиција "За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и "Црно на бијело" требало би сутра да се састану са мандатаром за састав нове владе Здравком Кривокапићем како би покушали да реше несугласице око формирања владе, сазнају "Вијести" из више извора.

На заједничком састанку би, према незваничним информацијама, требало да расправе проблеми око тога коме ће припасти министарско место у МУП-у на које сада право полаже НОВА, а захтева га "Црно на бијело", намера мандатара да провери квалификованост кадрова непристајањем да олако прихвати имена које би му партије доставиле. У позиву, мандатар је навео да је он поводом "коначног формирања владе", а заказан је за 10.30 часова.

Данас је истекао још један рок у коме су Коалиција "За будућност Црне Горе" и "Црно на бијело" требало да пошаљу имена особа које би требало да буду у премијеровом кабинету, али они то нису учинили. Из коалиције " За будућност", Вијестима је незванично речено да су му одговорили како не долази у обзир да њихови кадрови пролазе тест и затражили састанак ради објашњења око поделе ресора и провере кандидата.

Из УРА Вијестима је речено да не намеравају да достављају листу имена док се не врате на оно што је раније договорено - односно целокупан сектор безбедности.

Кривокапић је коалицији "За будућност Црне Горе" понудио девет министарских ресора и једно потпредседничко место  платформи "Црно на бијело" три министарства и потпредседничко. Четири ресора су понуђена коалицији "Мир је наша нација". Кривокапићу су једино Демократе пре три дана доставиле тражени списак кандидата за ресоре који су им понуђени.

Мандатар и двојица лидера Демократског фронта Андија Мандић и Небојша Медојевић данас су разменили оштре речи.

Говорећи о саставу будуће владе Црне Горе, Кривокапић је за београдски Недељник оценио да би она имала "нижи ниво репутације" ако би у њој били политички лидери - Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић.

"То би била влада која не би била свесрдно прихваћена од релевантних међународних институција. А зашто је прича о лидерима толико битна? Сви у Црној Гори знају да ме Андрија Мандић сигурно није поставио за носиоца листе. Ја немам никакву обавезу ни према једном политичком лидеру, нити према било коме", рекао је Кривокапић.

Реаговао је и Андрија Мандић."Удаљавајући се од нас, очигледно по нечијем налогу са стране, не знам чијем, можда тајкуна, ЦИА или амбасада, приближава се онима који контролишу другу листу. Не знам зашто, када је добио част да буде први на листи, људи који немају обавезу према било коме, осим према своме народу," навео је Мандић у саопштењу.