Читај ми!

Црна Гора – ко је задовољан предлозима, а ко тражи измене у саставу будуће владе

Тројна коалиција која је освојила тесну већину на изборима у Црној Гори већ 20 дана званично преговара о подели ресора у новој влади и персоналним решењима. Толико трају и спекулације која ће листа, колико и којих ресора добити, ко је предлозима задовољан, а ко тражи измене.

Победничка већина у црногорском парламенту још тражи победничку формулу за нову владу. Ни два месеца од избора није познато ко ће у министарске фотеље. Према првим најавама, требало је да то буду само експерти. Међутим, мандатар сада не одбацује могућност да у Владу уђу и политичари, уколико биографијом задовољавају услове.

"Иако поједини коалициони партнери у одговору на моју иницијативу нису доставили предлог кандидата за понуђене ресоре, охрабрен сам учињеним напретком у састављању Владе, посебно чињеницом да коалиције начелно прихватају да ресоре треба да воде прије свега стручни људи", каже мандатар Здравко Кривокапић.

Ресор финансија мандатар жели да задржи за експерта по свом избору, наводе медији. За листу коју је предводио на изборима одваја девет ресора.

На понуду Демократски фронт одговара јавним писмом – предлажу да странка Андрије Мандића дâ министре полиције, економије и грађевинарства.

Небојша Медојевић би именовао потпредседника и министра просвете, а Кнежевић министре саобраћаја и јавне управе. Социјалистичка народна партија изабрала би министре – здравства и спорта.

"И поред тога што је Ваша понуда нашим странкама за учешће у Влади умањена за једног члана у односу на понуду коју сте нам дали 21. октобра, ми смо одлучили да је начелно прихватимо и да кренемо у предвиђену унутарстраначку процедуру провјере такве наше одлуке и евентуалног избора наших кадрова на те функције. Заједнички смо одлучили да Вам вратимо понуђено Министарство науке, да слободно располажете са њим онако како смо Вам препустили и друге двије најважније функције у Влади, Министарство финансија и генералног секретара Владе", стоји у саопштењу председника НСД, ПЗП, ДНП и СНП-а.

"Концепт експертске владе најбоље решење"

У новој влади пет ресора требало би да припадне коалицији "Мир је наша нација", а један мање листи "Црно на бијело". Међу понуђена четири  ресора та листа тражи да се нађе и МУП, што је понуђено ДФ.

"Концепт експертске владе је најбоље решење и остајемо у потпуности привржени тој идеји. Око сектора безбедности нема дискусије, а то подразумева и МУП. Држимо се договора и поштовања принципа. Нећемо дозволити било какво коцкање са националним интересима Црне Горе", каже Дритан Абазовић, носилац листе "Црно на бијело".

Различити интереси три листе које су у августу освојиле тесну већину – 41 мандат могуће помирити, каже професор Милош Бешић.

"Врло је тешко процењивати ко има колики капацитет у преговарању. Зна се да да сваки има високи капацитет уцењивачког капитала. Било која коалиција може да обори владу у сваком тренутку. Мени се чини да нећемо имати владу која ће трајати четири године. За две године иду председнички избори, мени се чини да ће заједно с тим председничким изборима се дешавати и поново парламентарни избори", каже Милош Бешић са Факултета политичких наука.

Уставом Црне Горе прописано је да је рок за формирање Владе три месеца од предлагања мандатара, односно 8. јануар.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво