Читај ми!

Кривокапић саопштио Мандићу: Нова влада без три лидера ДФ-а

Мандатар Здравко Кривокапић предочио је лидеру Демократског фронта експертски концепт нове владе Црне Горе у којој нема места за било кога од лидера Нове српске демократије, Демократске народне партије и Покрета за промјене, пишу "Вијести". Председник Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић саопштио је да није, како су "Вијести" првобитно пренеле, присуствовао састанку са мандатаром Здравком Кривокапићем, те да му самим тим Кривокапић није рекао да на њега не рачуна у будућој влади.

Према сазнањима Вијести, Кривокапић је такву позицију образлагао обећањем које је дао гласачима нове већине да ће понудити парламенту пре свега стручну владу, али и политичку јасно дефинисану "као антирежимску и проевропску". 

Кривокапић је у разговору са Андријом Мандићем (Небојша Медојевић и Милан Кнежевић нису присуствовали) одао признање лидерима ДФ-а, али и објаснио да тимски рад Владе какву планира тражи другачији профил личности.

Мандић је одговорио да су они добили огромну подршку грађана на изборима, да ДФ треба да буде кичма нове власти и да то значи да и они персонално буду у новој влади.

Према писању Вијести, Мандић је експлицитно тражио од Кривокапића да у противном врати мандат и да ће они тражити новог мандатара. 

Кривокапић је казао да не види разлог за враћање мандата и није се сагласио са оценом да су лидери ДФ доминантно допринели резултату.

Али је рекао да уважава њихов допринос и да је због тога и понудио значајан број ресора партијама које чине ДФ, преносе Вијести.

Састанак је завршен на тим позицијама, а Мандић је најавио да ће разговарати са вођством Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА са намером да дођу до договора око нове владе са другим премијером, преноси подгорички лист.

Та идеја је била на столу и на ранијим састанцима у том саставу, али је мање (Демократе) или више (УРА) експлицитно одбачена.

Према сазнањима Вијести та становишта нису промењена.

Кривокапић: Црну Гору чекају тешки изазови 

Кривокапић је данас на Твитеру поручио да се ниједна странка победничке коалиције не искључује из процеса формирања владе, али да инсистирање на појединцима из тих коалиција није интерес ни грађана ни државе.

"Црну Гору чекају тешки и историјски изазови које само влада са експертским карактером може превазићи", навео је.

Последње истраживање јавног мњења које је радио "Дамар" је показало да гласачи коалиције "За будућност Црне Горе" чији је носилац био Кривокапић, доминантно подржавају формирање експертске владе, а да је друго најбоље решење влада састављена од експерата, али и политичара.

Медојевић је пре неколико дана поставио практично ултиматум, да неће подржати владу уколико не добије место потпредседника владе којим би координисао безбедност и реформе.

Кнежевић: Са Кривокапићем се нисам видео дуже од 15 дана 

Председник Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић саопштио је да није, како су Вијести првобитно пренеле, присуствовао састанку са мандатаром Здравком Кривокапићем, те да му самим тим Кривокапић није рекао да на њега не рачуна у будућој влади.

Кнежевић је информацију да је и он био на састанку назвао "бруталном лажи и подметачином Друге фамилије".

"Са Здравком Кривокапићем се нисам видио дуже од 15 дана, нити сам имао било какве разговоре на ову тему", рекао је Кнежевић.

Кнежевић је навео да се ради о нетачној информацији и наводи да је то "случај као кад су Вијести објавиле да је под Острогом тражио од митрополита Амфилохија да напусти трон Светог Петра и оде у пензију".

"Вијести", међутим, наводе да никада нису објавиле информацију коју Кнежевић наводи у вези са састанком под Острогом.

Вијести су објавиле да је Кривокапић саопштио да не рачуна на Кнежевића, Андрију Мандића и Небојшу Медојевића у његовој влади.

У првобитној верзији текста наведено је да је Кривокапић то рекао на састанку са Мандићем и Кнежевићем, али је потом објављено да је Кривокапић то рекао на састанку на коме се састао само са Мандићем.