Читај ми!

Вархељи: Црна Гора мора да ради на јачању људских права

Црна Гора ће морати да испуни препоруке које се односе на јачање људских права, што укључује ефикасну заштиту права својине и слободе вероисповести, поручио је европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Вархељи је казао да Европска комисија посвећује велику пажњу владавини права као основном елементу процеса приступања Црне Горе ЕУ, који, како је рекао, одређује укупан темпо црногорских преговора о приступању ЕУ.

Одговарајући на питање посланика у Европском парламенту Тијерија Маринија да ли Kомисија планира да укључи поштовање верске слободе као предуслов за помоћ ЕУ Црној Гори, Вархељи је рекао да ће "Црна Гора, морати да испуни препоруке које се односе на јачање људских права, што укључује ефикасну заштиту права својине и слободе вероисповести".

"Kао што је Kомисија раније истакла у оквиру преговора у склопу поглавља 23 (Правосуђе и основна права) Црна Гора ће морати да испуни одређене препоруке који се односе на јачање ефикасне примене права и примјене људских права и усклађивање њеног правног оквира са правном тековином ЕУ и међународним стандардима људских права. То укључује ефикасну заштиту права својине и слободе вероисповести", навео је Вархељи.

Говорећи о претприступној помоћи Црној Гори од ЕУ, Вархељи је подвукао да ће она зависити од црногорске посвећености спровођењу реформи.

"Према предлогу Kомисије за уредбу којом се успоставља Инструмент за претприступну помоћ III за период 2021–2027, помоћ треба разликовати по обиму и интензитету у складу са учинком земље, укључујући подстицање њихове посвећености и напретка у спровођењу реформи, посебно у области владавине права", казао је Вархељи.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи