Читај ми!

Бошњачка странка неће у нову Владу, Мандић и Кнежевић упутили позив лидерима мањина

Бошњачка странка неће бити чланица нове владајуће већине Црне Горе. То је одлучено на седници Главног одбора те партије која је одржана у Рожајама. Андрија Мандић и Милан Кнежевић послали лидерима мањина допис у коме их позивају на отворени разговор за помирење.

"Актуелни политики тренутак нас опредјељује да не треба да будемо члан нове Владе", казао је Суљо Мустафић на конференцији за медије након Главног одбора.

"ГО БС је својом јединственом одлуком, подржао опредјељење да БС остане, као и до сада, самосвојан и аутентичан политички субјекат, представник политичких интереса бошњачког народа и других грађана. Бошњачка странка остаје привржена принципима демократије, владавине права и демократских реформи", саопштено из из партије.

Истичу да ће подржавати све процесе који су усмерени европским интеграцијама, прозападном путу, снажењу институција, унапређењу положаја и статуса Бошњака, у политичкој, економској и социјалној сфери.

"Бићемо партнер свим демократским снагама, и из власти и из опозиције, које имају ове циљеве и подржацемо сва законска рјешења у том правцу. Због различитог приступа и одређених идеолошких разлика са неким чланицама нове власти, око важних друштвених питања у Црној Гори, те односа према мањинским народима, како у недавној прошлости, тако и садашњих политичких програма, Главни одбор Бошњачке странке је одлучио да БС у овом политичком тренутку, не треба бити чланица будуће Владе", саопштено је из БС, преноси РТЦГ.

Додају и да ће будно пратити сва наредна дешавања и подржавати све позитивне и реформске процесе.

Лидер БС-а Рафет Хусовић састао се у петак са мандатаром за састав нове владе Зддравком Кривокапићем.

Том приликом је саопштио да је Бошњачка странка (БС) спремна да са својим кадровским потенцијалом партиципира на више места у новој Влади, ако одлучи да буде дио нове већине.

Он је тада рекао и да га је мандатар упознао са темама за које је сматрао да су битне.

Мандић и Кнежевић упутили позив лидерима мањина

Лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић послали су председнику Бошњачке странке Рафету Хусовићу и лидерима Албанске листе Генцију Ниманбегуу и Нику Ђељошају допис у коме их позивају на отворени разговор за помирење и превазилажење проблема из прошлости, преносе Вијести.

Они су навели да је дошло ново време, слободније за све и да се због изговореног не деле и не удаљавају.

"Као политички представници српског народа процјењујемо да је ово онај важни тренутак када је неопходно да отпочнемо отворени разговор о свему корисном за Црну Гору и наше народе у њој. Помирење за будућност, то је наша политика у коју Вас желимо увјерити. Таква будућност тражи да покажемо зрелост коју ново вријеме захтијева, а помирење отвара врата за једну мирнију, стабилнију и демократскију Црну Гору коју сви желимо", наводи се у иницијативи коју су потписали Мандић и Кнежевић.

Они су навели да је ова иницијатива важна за истинско разумевање, за међусобно поштовање, превазилажењу недостатака повјерења у политички процес и могућност искреног договора између српског народа са бошњачким и албанским народом у Црној Гори.

"Сматрамо да народи Црне Горе треба да буду признати и равноправни, без обзира на бројност. Ми вас, као бивши режим, не видимо као средство за очување будуће власти, већ као истинске партнере у креирању будуће власти и у заједничком рјешавању свих нагомиланих проблема који су надвили над нашом Црном Гором", наводи се у иницијативи.

Двојица лидера су додали да не желе да искористе могућуност и тренутак у коме Срби у Црној Гори први пут после много година могу да утичу на креирање друштвено-политичких кретања приграбе што више власт, већ да заједно са мањинским народима, у отвореном разговору, покушају да пронађу најоптималији модел суживота који ће се ослањати на традицији грађанских слобода.

"Желимо да заједно водимо рачуна о привредној, вјерској, просвјетној и културној равноправности наших народа. Доста је наше друштво било подијељено на побједнике оне друге које су побједници свакодневно подсјећали да се осјећају пораженим, на оне који живе у привилегијама и већина наших сународника чији је живот испуњем бригом за пуко преживлање, на оне који су због вјере или националног осјећања трпјели тјескобу и неуважавање и оних којима је припадност власти све гарантовала", саопштили су Мандић и Кнежевић.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво